Rakić: Uklonjene table na albanskom u Suvom Dolu

Sve table sa nazivima ulica na albanskom jeziku u Suvom Dolu, nadomak Kosovske Mitrovice, uklonjene su, potvrdio je danas gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. Ističe da je to učinjeno nakon njegovog protesta i više sastanaka koje je imao sa nadležnim kosovskim ministarstvima i međunarodnim predstavnicima zbog, kako ocenjuje, nezakonitog delovanja opštine Južna Mitrovica. Predstavnici opštine kojom rukovodi Agim Bahtiri ulične table postavili su u ponedeljak, na više lokacija u ovom selu, da bi, potom, u utorak, kako su za naš portal objasnili sami meštani – nekoliko njih i bilo uklonjeno. 

"U ime opštine Severna Mitrovica pozdravljamo odluku ministarstava iz Prištine, i napore uložene od strane Kancelarije Evropske unije, kojim je naš zahtev za uklanjanje nelegalno postavljenih oznaka – podržan," navodi Rakić u svom današnjem saopštenju za medije.  

Dodaje i da će se predanim radom, zajedno sa saradnicima, uvek boriti za očuvanje mira i stabilnosti.

"Ne samo u Suvom Dolu, već i u svakom delu naše opštine, kao što se svakog dana borimo za bolji život građana, ekonomski razvoj i unapređenje infrastrukture," zaključuje Rakić.

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, potvdio je juče, u izjavi za naš portal, da je ova opština u ponedeljak u Suvom Dolu postavila jednojezičke ulične table, istakavši još jednom – u više navrata ranije ponovljene ocene, da ovo selo, pripada Južnoj Mitrovici. 

Meštani Suvog Dola na ovaj potez južnomitrovičke opštine gledaju kao na dodatni pritisak da se isele.


Kome ide Suvi Do?

Selo Suvi Do koje se geografski nalazi u Severnoj Mitrovici je važna strateška tačka u dosadašnjem problemu podele grada. Nastanjen je stanovnicima i srpske i albanske nacionalnosti.

Statutu kosovske opštine Severna Mitrovica navodi se da ona ima administrativne granice, koje se ne mogu menjati bez pristanka građana i referenduma, a u skladu sa članom 5 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Prema ovom statutu Suvi Do katastarski pripada Severnoj Mitrovici.

Međutim, prema kosovskom Zakonu o administrativnim granicama opština, selo Suvi Do je još pre nego da centralne vlasti odobre postojeći statut Severne Mitrovice je ovo selo pripojilo katastarskoj zoni opštine Južna Mitrovica, a potom je to isto urađeno i statutom Južne Mitrovice.

Istovremeno, u ovom zakonu se katastarski registruje da Severnoj Mitrovici pripada Gornji Suvi Do i Donji Suvi Do.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.