Rakić položio zakletvu; odbornici nezadovoljni i ove godine nacrtom za budžet 2020

sednica rakić dao zakletvu
Foto: KoSSev

„Ja, Goran Rakić, zaklinjem se i svečano izjavljujem da ću časno, verno, nepristrasno, savesno i prema Zakonu izvršavati svoju dužnost i koristiti svoja ovlašćenja kao gradonačelnik opštine Severna Mitrovica da bi se obezbedili uslovi za miran život za sve građane“ – poručio je danas i zvanično novi, a stari gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, na svečanoj sednici skupštine ove kosovske opštine na kojoj je položio zakletvu. Nakon svečane, usledila je 15. redovna sednica, na kojoj je predstavljen prvi nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od blizu 6,3 miliona evra. Sednicu o budžetu i ove godine obeležile su kritike i primedbe odbornika, kao i gradonačelnika, na račun Ministarstva finansija zbog „malog budžeta“, „nezakonske formule za određivanje njegove visine“ i „loše preraspodele sredstava“.

Rakić: „Hvala na ukazanom poverenju, ali to je ujedno i velika obaveza“

Rakić se zahvalio svim građanima na ukazanom poverenju, rekavši da će svoju dužnost da obavlja „časno“ i u „interesu građana“.

Goran Rakić, novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice iz redova Srpske liste pobedio je na lokalnim izborima održanim 19. maja na Severu Kosova osvojivši 90.1%, odnosno 7092 glasova, dok su ostala dva kandidata iz PDK i Samoopredeljenja osvojili 5,8%, odnosno 4.1% glasova. Na ovim izborima su pobedili kandidati iz redova Srpske liste i u ostale tri opštine na Severu, osvojivši takođe preko 90 odsto glasova. Oni su danas takođe položili zakletvu pred odbornicima lokalnih S.O.

„Hvala na ukazanom poverenju, ali to je ujedno i velika obaveza, ne samo moja nego i svih vas ovde u skupštini, da budemo još bolji u svom radu i da unapredimo život naših sugrađana“, dodao je Rakić.

„Moja i vaša funkcija nisu naše funkcije već su funkcije u službi građana Severne Mitrovice“, žaključio je gradonačelnik ove opštine pred prisutnim odbornicima Srpske liste koji su njegove reči nagradili gromoglasnim aplauzom.

Ovoj sednici polaganja zakletve nisu prisustvovali odbornici opozicione GI SDP, ali su se pridružili ostalim odbornicima na redovnoj sednici koja je usledila ubrzo nakon završenog polaganja zakletve.

Rakić imenovao zamenika gradonačelnika

Rakić je, potom, imenovao zamenika gradonačelnika, a to je Aleksandar Spirić, koji je inače i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u srpskom sistremu.

Deo redovne sednice obeležila je diskusija o tome ko imenuje zamenika gradonačelnika i zamenika za manjinsku zajednicu – što se odnosi na Albance i Bošnjake.

Prikazao se i Zakon o lokalnoj samoupravi, a Rakić je pročitao član 60.2. kojim se ukazuje da se „zamenik gradonačelnika imenuje i razrešava dužnosti od strane gradonačelnika“.

sednica o budžetskoj okružnici
Foto: KoSSev

Rakić: „Budžetska okružnica za 2020. nije ni deseti deo onoga što su potrebe opštine“

Na 15. redovnoj sednici SO Severna Mitrovica kojoj je prisustvovalo 19 odbornika, predstavljena je i razmatran prvi nacrt budžeta opštine za 2020. godinu.

Nacrt budžeta za 2020. godinu, dostavljen od strane kosovskog ministarstva finansija, predstavio je sam gradonačelnik, koji je još jedne godine poručio da budžet nije u skladu sa brojem i potrebama građana.

On za 2020. iznosi 6.293.732 evra, dok je usvojen budžet za 2019. iznosio 6.042.381 evra.

Za kategoriju plata – 4.304.435 evra, kategoriju roba i usluga – 739.014 evra, kategoriju komunalnih usluga – 56.927, subvencije 112000 i za kapitalne investicije – 1.081.365 evra, poručio je Rakić.

„Mi kao i svake godine iz Ministarstva finansija dobijemo okružnicu za budžet opštine Severna Mitrovica. Po stoti put ponoviću, to nije ni deseti deo onoga što su potrebe opštine Severna Mitrovica“, dodao je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Kao i prethodnih godina, ovu tačku dnevnog reda obeležile su kritike i primedbe na račun Ministarstva finansije i Prištine zbog „malog budžeta“, „nezakonske formule za određivanje visine budžeta“ i „loše preraspodele budžetskih sredstava po kategorijama“.

Božović: Ministarstvo finansija i dalje ne uvažava bilo koju odluku skupštine Severna Mitrovica

Povodom ove tačke javila se odbornica iz redova GI SDP, Ksenija Božović koja je ukazala ne „nepravilnosti i netačne podatke na osnovu kojih je određen budžet“.

„I dalje centralne vlasti – Ministarstvo finansija ne uvažava bilo koju odluku skupštine Severna Mitrovica, volela bih da od gradonačelnika Rakića čujem šta je u pitanju“, poručila je Božović.

„Nestašica vode zbog električne energije“

Odbornica iz redova GI SDP Ksenija Božović je ujedno pozvala direktora vodovoda Miodraga Ralića da saopšti kada će da se reši problem vodosnabdevanja za Severnu Mitrovicu.

Ralić je u odgovoru odbornicima poručio da „ima havarija u fabrici vode u Šipolju“.

„Prema mom saznanju to je zbog električne energije. Nije političko pitanje, Ne možemo da vam kažemo kada ima ili kada nema vode. A zbog povišene temperature i povećanog trošenja slabiji je pritisak, dodao je Ralić.

Kako je navela, u dokumentu dostavljenom od strane ministarstva finansija, prvi nacrt je određen na osnovu broja od 12.325 stanovnika – 6.272 muškaraca i 6.053 žena, što, dodaje, nije tačan podatak, kao ni taj da u Severnoj Mitrovici ima 4874 studenata, a izneti su podaci i o broju dece do 14 godina, tvrdi Božović. Potom je i pozvala gradonačelnika da kaže koliko je bilo prijavljenih birača u Severnoj Mitrovici na nedavno održanim lokalnim izborima i ko je ove informacije prosledio centralnim vlastima.

Kada je reč o finansiranju za sekundarno zdravstvo, navodi da se i u ovoj kategoriji radi o smanjenju predloženog budžeta u odnosu na prošlu godinu.

Poručila je da je budžet u svakom slučaju mali za opštinu kao i da se svake godine smanjuje, a upitala je Rakića šta će da uradi po ovom pitanju.

Rakić: Paradoksalna situacija – budžet za 12.000 stanovnika, a na izborima bilo prijavljeno 22.000 birača

U odgovoru Božović, Rakić je poručio da je broj stanovnika opštine Severne Mitrovica na osnovu koje je ministarstvo odredilo nacrt budžeta čak i povećan u odnosu na prošlu godinu, te i da je za prethodnu godinu iznosio 10000 stanovnika.

Odbornici GI SDP zahtevali su od gradonačelnika detaljnije podatke o budžetu, kada je reč o preraspodeli sredstava po kategorijama i poručili da će predstaviti svoje predloge na sledećoj sednici za njegovu izmenu. Rakić je poručio da će se u međuvremenu konsultovati sa direktorom finansija povodom zakonskih okvira kada je reč o preraspodeli budžetskih sredstava koje je predložilo Ministarstvo finansija Kosova.

Kako je naveo, radi se o paradoksalnoj situaciji „jer piše za dodelu budžeta 12.000 stanovnika, a na nedavnim izborima je bilo prijavljeno 22.000 birača“.

Kada je reč o broju stanovnika na osnovu kojeg je određen nacrt budžeta, Rakić dodaje da ne zna odakle centralnim vlastima podaci, ali kaže i da su oni netačni.

„Verovatno je to radila neka NVO, niko nas nije kontaktira, a verujem nije ni vas“, rekao je Rakić odbornicima.

Kada je reč o sekundarnom zdravstvu potvrdio je da je primećeno znatno smanjenje, ali je i dodao da Priština „svake godine smanjuje budžetsku okružnicu“, ne samo za zdravstvo, nego i za sve kategorije.

„Priština očigledno krši zakon“, dodao je Rakić i predložio je usvajanje „neke odluke“ gde će da se traži od Ministarstva finansija, Vlade i ministarke lokalne samouprave Adriane Hodžić, da objasne kako se određuje formula, za koju kaže i da je nezakonita, kada je reč o okružnici budžeta, „šta je pozadina svega ovoga“.

Odbornici zahtevaju od Prištine „promenu parametara u formuli za određivanje okružnice budžeta“

Odbornici su potom u dogovoru sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, ministarkom lokalne samouprave koja je i danas bila prisutna, predsedavajućim skupštine i predstavnicima odborničkih grupa doneli odluku koja će sutra biti poslata ministru finansija Kosova, a kojom se zahteva „promena parametara u formuli za određivanje okružnice budžeta“.

„Poštovani ministre Hamza, na petnestoj redovnoj sednici SO Severna Mitrovica, održanoj 16. 6 razmatrana je prva okružnica budžetskog cirkulara 2020 kroz 01 gde smo ponovo utvrdili da je jedan od ključnih parametara za dodelu budžetskih sredstava, broj stanovnika u O Severna Mitrovica od 12326 nerealan. Milimo vas da uzmete u obzir da je u nedavnom izbornom procesu kao zvaničan broj glasača u biračkom spisku koriščen br od 22240 birača, punoletnih građana. SO Severna Mitrovica donela je odluku u kojoj se izričito zahteva da se kao parametar u formuli za dodelu budžeta koristi ista cifra koja se koristila u izbornom procesu. Mada, ni to nije relevantan podatak, jer ne uzima u obzir broj maloletnih lica. U nadi da ćete našu odluku uvažiti i obavestiti nas u pismenoj formu, pre roka za usvajanje budžetskih odluka. S poštovanjem, odbornici SO Severna Mitrovica“, navodi se u ovoj odluci.

Za usvajanje ove odluke glasalo je 17 odbornika. Budžet bi trebalo da bude usvojen do 30 septembra nakon javne rasprave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.