Rakić: Opasan politikantski spin iz Prištine o uklanjanju parka mira; tužiću agenciju i novinara za laž

Gradonačelnik Severne Mitrovice demantovao je jučerašnje navode agencije Kosovapress da će glavni most na Ibru biti uskoro otvoren za saobraćaj preko jedne kolovozne trake, te da će park mira biti uklonjen, naglasivši da on nije dao izjavu za ovu agenciju u vezi sa jučerašnjom vešću, a zbog čega i oštro protestuje. Rakić je najavio i tužbu protiv autora teksta i agencije "Kosovapress". On je pozvao političku i društvenu javnost u Prištini, da umesto iznošenja "neistina", pristupe realizaciji do sada potpisanih odredbi Briselskog sporazuma, a pre svega formiranju Zajednice srpskih opština i da time "pokaže dobru volju i dobre namere prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kako bi se zadobilo poverenje srpske zajednice i stekli bezbednosni preduslovi da se svaki Srbin na Kosovu oseća dovoljno sigurno".  

"Ovo je još jedna u nizu laži kojima pribegavaju prištinske vlasti i prištinski mediji, providan, ali i opasan politikantski spin sa ciljem da se destabilizuje situacija i unese nemir u, ionako 'uzavrelu' Mitrovicu, a pre svega da se veštački izazove 'prilika' za jednostranu odluku o nečemu o čemu ne postoji saglasnost obe strane," naglasio je Rakić u saopštenju dostavljenom redakciji KoSSeva.

"Da li je za nekog uređena zelena površina na mostu na kojem je donedavno bila gomila šuta, a koji sam predstavlja gorko podsećanje na tragične sukobe i opomenu za oba naroda o tome koliko je krhki mir kojem većina običnih građana teži – 'park mira', ili, kako ova agencija navodi 'park sramote', ne odlučuje jedinka i ne odlučuje jedan propagandni izveštaj, a ponajmanje tekst koji sadrži neistinu. O tome odlučuju svi građani, na severu i jugu, celokupna javnost, ali i vreme i događaji, simbolika ovog mosta. Oni će pokazati da li se strpljivošću, sigurnošću i verom u bolje sutra, korak po korak, uspostavlja međuetnički dijalog i zdrava osnova za istorijsko pomirenje dve razdvojene i suprotstavljene zajednice u Mitrovici, ili ćemo još jednom podleći zapaljivoj retorici koju sadrže pojedini novinarski tekstovi i izveštaji i ponovo iskusiti događaje kakve smo imali na proleće 2004, ili u leto 2014," naglašava se u saopštenju.

Neistinitim tekstom, dalje navodi Rakić, neće se doprineti normalizaciji odnosa podeljenog grada, niti će se na dnevnu agendu staviti 'pitanje' Parka mira, iako se, kako dalje navodi, prištinskoj strani očigledno žuri.
 
"Tvrdnja prištinske agencije Kosovapres u kojoj se kaže da su oba gradonačelnika saglasna o 'brzom otvaranjem Ibarskog mosta (u roku od tri meseca)' je naobičnija laž zbog koje ću tužiti ovaj list i novinara koji je to napisao. Odgovrno tvrdim da nisam dao izjavu ovom listu, niti su me oni ikad kontaktirali u vezi sa tim," naglasio je Rakić na kraju saopštenja, pozvavši Prištinu da pokaže "dobru volju i dobre namere" prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, "kako bi se zadobilo poverenje srpske zajednice i stekli bezbednosni preduslovi da se svaki Srbin na Kosovu oseća dovoljno sigurno", ali i da se pristupi realizaciji do sada potpisanih odredbi Briselskog sporazuma, a pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Kosovska agencija "Kosovapress" javila je juče, a prenela RTK, da će  "prepreka" na glavnom mostu preko Ibra, koju Srbi nazivaju "park mira", a Albanci "park sramote" biti uklonjena, ali će verovatno ostati do 18. juna, na dan kada je pre godinu dana i postavljena, ali da će saobraćaj za vozila biti otvoren u jednom pravcu i to za vozila koja se kreću sa severa ka jugu, te da su vest o uklanjanju parka mira potvrdili i gradonačelnici ovog grada – Agim Bahtiri i Goran Rakić, iako nisu znali tačan dan i formu kada će se to desiti. Za ovu agenciju je Rakić navodno rekao da će se barikada ukloniti onda kada se sa Bahtirijem bude dogovorio o kreativnom rešenju koje je prhvatljivo za građane obe opštine, da će se to brzo desiti, ali nije precizirao datum i formu otvaranja mosta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.