Rakić: NATO bombe nisu bile milosrdni anđeo; opozicija sa gostima iz Beograda u protestnoj šetnji

Sa ovog mesta poručujem NATO generalima i svima onima koji su odlučivali – vaše bombe nisu bile milosrdni anđeo, a sve ove nevine žrtve – naši anđeli, nisi kolateralna šteta. Vaše bombe su sejale smrt, a sve ove naše nevine žrtve – naši anđeli, imaju svoja imena i prezimena i stradali su od vaše nemilosrdne ruke – poručio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, na obeležavanju šesnaest godina od NATO bombardovanja, koje je u Kosovskoj Mitrovici započelo parastosom žrtvama služenim u hramu Svetog Dimitrija. Nakon parastosa položeni su venci i cveće na spomenik “Istina” u blizini glavnog mitrovičkog mosta. Parastosu su pored građana prisustvovali i gradonačelnici sa Severa Kosova, predsednici privremenih organa, kao i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju. I druge opštine na Severu danas obeležavaju šesnaest godina od NATO bombardovanja, a za sat vremena okuplja se i opozicija koja će sa gostima iz Beograda i građanima, ovu godišnjicu obeležiti protestnom šetnjom od glavnog mitrovičkog mosta, do današnjeg Filozofskog fakulteta. On je posle 2000. podignut na mestu gde je 2. maja 1999. godine bombardovana zgrada SUP-a. Očekuje se dolazak predsednice DSS-a, Sande Rašković-Ivić, potpredsednika SRS-a, Zorana Krasića i političkog analitičara, Đorđa Vukadinovića. Na Fejsbuk profilima građana Severnog Kosova, ali i drugim društvenom mrežama, jutros su osvanuli statusi i komentari o tome da je radnicima lokalnih samouprava i pojedinih institucija navodno zabranjeno da učestvuju u ovoj protestnoj šetnji. Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica je odmah demantovao ovu vest. 

"Na današnji dan, pre šesnaest godina, devetnaest članica NATO-a započelo je rat protiv Savezne Republike Jugoslavije. Rat koji je trajao 78 dana odneo je na hiljade nevinih života. Izazvao je katastrofalna razaranja, uništio našu infrastrukturu. Bez odluke međunarodne zajednice, bez odluke Saveta bezbednosti i kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija, kršenjem svih oblika međunarodnog prava, 19 članica NATO alijanse započelo je vazdušnu operaciju protiv naše zemlje. Dakle, odnos snaga u tom trenutku bio je 19 prema 1," rekao je Rakić u obraćanju medijima kod spomenika "Istina". 

On je dodao i da je sramna činjenica to da su zemlje članice NATO-a bombardovanje Jugoslavije nazvale "Milosrdni anđeo", a žrtve "kolateralnom štetom". 

Društvene mreže: Pritisak da građani ne učestvuju u protestnoj šetnji?

Na Fejsbuk profilima građana Severnog Kosova, ali i drugim društvenom mrežama, jutros su osvanuli statusi i komentari o tome da je radnicima lokalnih samouprava i pojedinih institucija navodno zabranjeno da napuštaju svoja radna mesta, što oni povezuju sa zabranom učešća u protestnoj šetnji koju organizuje opoziciona SAP KiM.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica: apsolutno netačna i besmislena informacija

"Privremen organ opštine Kosovska Mitrovica, kao i sve opštine sa Severa Kosova danas su prisustvovale parastosu u hramu Svetog Dimitrija, gde su svim stradalima odali pоčast. Nakon završetka parastosa, zvaničnici su položili vence kod spomenika Istina, zajedno sa okupljenim građanima i na taj način su odali počast stradalima. A što se tiče informacije da se radnicima zabranjuje da napuštaju radna mesta, to apsolutno nije istina. Ono što je propisano zakonom i statutima, u okviru kojih je određeno radno vreme, to mora da se poštuje, a to znači da nikakve pretnje i nikakvi pozivi nisu upućivani. Ove informacije i tvrdnje su apsolutno besmislene," rekao je portparol Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Sergej Zaporožac, u telefonskoj izjavi za KoSSev, negodujući zbog, kako je naveo, "nedostatka profesionalne etike" KoSSeva koji nije "kontaktirao obe strane".

"Još jedna poražavajuća i slobodno mogu da kažem sramna činjenica je ta da su svoju akciju, to jest, svoju vojnu operaciju nazvali Milosrdni anđeo, a sve ove nevine žrtve proglasili kolateralnom štetom. I zato želim sa ovog mesta da poručim  NATO generalima i svima onima koji su odlučivali, da nisu vaše bombe bile milosrdni anđeo, da sve ove nevine žrtve – naši anđeli, nisi kolateralna šteta. Vaše bombe su sejale smrt, a sve ove naše nevine žrtve – naši anđeli, imaju svoja imena i prezimena i stradali su od vaše nemilosrdne ruke. I zato neka im je večna slava," poručio je Rakić.

A u podne će i Skupština AP KiM-a obeležiti godišnjicu bombardovanja protestnom šetnjom, koja će početi od mitrovičkog mosta, do nekadašnje zgrade SUP-a, sadašnje zgrade Filozofskog fakulteta. SUP je bombardovan 2. maja 1999. godine, kada su poginuli načelnik službe za upravne poslove, Milomir Aksentijević, policajac Nenad Vitković, ali i civilno lice, Hasibe Mešahrani, koja je živela u obližnjoj zgradi, dok je teže i lakše ranjeno više od 10 pripadnika MUP-a, kao i 25 civila. 

Posle protestne šetnje, kod današnjeg Filozofskog fakulteta, a mesta gde je bombardovan SUP, održaće se i tribina na kojoj će učestvovati predsednica DSS, Sanda Rašković-Ivić, potpredsednik SRS Zoran Krasić i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.