Rakić na opštinskoj sednici: Nije Ahtisarijev plan Sveto pismo pa da ne može da se menja

Memorandum o razgraničenju Severne i Južne Mitrovice je na štetu srpske zajednice i ukoliko bi se potpisao, morale bi biti raspuštene skupštine obe Mitrovice i imali bi nove izbore. Ahtisarijev plan nije sveto pismo, pa da ne može da se menja – poručili su gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i predsedavajuća SO-a ove opštine, Ksenija Božović na jučerašnjoj sednici Skupštine. Na jučerašnjoj sednici na kojoj se najviše govorilo upravo o Memorandumu razgraničenja dve Mitrovice, gradonačelnik Rakić predstavio je i šestomesečni izveštaj o radu, dok je finansijski izveštaj predstavila šefica administracije Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić. 

Božović: Potpisivanje Memoranduma o razgraničenju dovelo bi do novih lokalnih izbora

Referendum uz „konsultovanje zainteresovanih lokalnih zajednica na koje se odnosi“ razgraničenje


„Administrativne granice opštine Severna Mitrovica ne mogu biti promenjene bez prethodne konsultacije sa građanima opštine Severna Mitrovica i sprovođenje referenduma o ovom pitanju u skladu sa članom 5 evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o administrativnim granicama opština,“ navodi se u članu 1, tačka 4 Statuta opštine Severna Mitrovica. 

A u tački 5 Evropske povelje se navodi:

„Promene granice teritorije na kojoj se prostire autoritet lokalnih vlasti neće se vršiti bez prethodnog konsultovanja zainteresovanih lokalnih zajednica na koje se odnosi, ukoliko je moguće putem referenduma, u slučajevima kada je to statutom dozvoljeno,“ koja se naziva „Zaštita granica jedinica lokalne uprave“.


Albanci iz Severne Mitrovice traže izgradnju „Ibarske džamije“

„Takav memorandum koji mu se stavlja da potpiše (gradonačelniku, prim. red.), ni u kom slučaju da ne uradi to. Isključivo treba da se drži Statuta Skupštine, jer su to delovi koji pripadaju opštini Severna Mitrovica, a treba da se drži i onog člana gde piše da u slučaju menjanja granica, mogu je menjati građani putem referenduma. Pritisci u poslednje vreme nas zabrinjavaju, jer pedeset porodica živi u Suvom Dolu. Mi im poručujemo, kako smo rekli i gradonačelniku – ovakav memorandum, koji je na štetu srpske zajednice, ni u kom slučaju ne bi trebalo da potpiše, niti će ova Skupština podržati takvu odluku,“ rekla je Božović.

Ona je takođe pozvala odbornike da podrže gradonačelnika u njegovom dijalogu o Memorandumu i dodala da bi i potpisivanje Memoranduma dovelo do novih lokalnih izbora.

„Kada se bude donosila odluka, mora se sagledati realna situacija na terenu i doneti konstruktivno rešenje koje će pomoći stanovništvu da živi bolje. Kada se Memorandum potpiše morale bi biti raspuštene Skupštine obe Mitrovice i imali bi nove izbore,“ zaključila je Božović.

Sa druge strane, gradonačelnik Goran Rakić se zahvalio na podršci i rekao da se mora naći „pravo rešenje“ za građane na koje se odnosi razgraničenje.

Božović novinarima: Možete da slikate samo pre i posle sednice

Tokom trajanja sednice predsednica SO je zatražila od prisutnih novinara i fotografa da ne fotografišu tokom trajanja sednice, već „isključivo pre ili posle sednice“. Istovremeno, ona nije dala obrazloženje, niti predstavila proceduralni, odnosno zakonski propis koji dozvoljava zabranu fotografisanja.


Božović: Gradonačelniče za devetomesečni izveštaj uključite stručne timove da Vam pomognu

Presedavajuća SO Severna Mitrovica Ksenija Božović rekla je nakon Rakićevog predstavljanja šestomesečnog izveštaja o radu da je „jedva čekala“ da čuje o radu opštine, kao i o radu gradonačelnika, ali da je to, kako je navela, „još jedno razočaranje“.

„Dobronamerna primedba, a nadam se da će u devetomsečnom izveštaju biti ispravljena. A to je da jedan izveštaj gradonačelnika mora biti mnogo opširniji i sa većim izlaganjima i obrazloženjima. To će gradonačelnik rešiti sa opštinskom administracijom koja mu priprema izveštaj. Imali smo i kritiku za finansije gde smo izneli par primedbi i pitanja, a jedno od tih pitanja koje smatram da bi trebalo da stoji u izveštaju jeste kada se napravi broj zahteva koji je primljen od strane direkcija, ako se navede da je na primer, direkcija za obrazovanje primila 16 zahteva, onda treba da stoji koliko je i realizovano. Imam i pitanje – da li je dragi gradonačelniče u ovih šest meseci neko od građana dobio bilo kakav odgovor? Ja Vam samo skrećem pažnju na propuste koji ste imali u ovom izveštaju, a nadam se da takvih propusta nećete imati u devetomesečnom izveštaju. Uključite stručne timove da Vam pomognu.“

„Želimo da nađemo pravo rešenje upravo za građane na koje se i odnosi ovo razgraničenje. Mesto Brđani pripada opštini Severna Mitrovica, a za deo zone Suvog Dola pokušavamo da nađemo rešenje, jer prema Ahtisarijevom planu, to je siva zona, ali želim da kažem da Ahtisarijev plan nije Sveto pismo, pa da ne može da se menja,“ rekao je Rakić.

On je istakao i da se oko memoranduma moraju dogovoriti Ministarstvo lokalne samouprave i prostornog planiranja i gradonačelnici i severnog i južnog dela grada.

Predstavljeni finansijski i izveštaja o radu: Računi odblokirani tek od aprila, nedostatatak kancelarijskog materijala, goriva, problemi plaćanja komunalija, isplate ličnih dohodaka

Predstavljajući izveštaj o radu, Rakić je naglasio da je opština imala poteškoća u radu zbog blokiranog budžeta, koji je odmrznut tek aprila meseca. On je dodao da se opštinska administracija suočila sa nedostatkom kancelarijskog materijala, goriva, isplatom komunalija, a veliki problem je predstavljao i lični dohodak zaposlenih.

Kako je naveo gradonačelnik, u periodu od 2.01.2015. do 02.06.2015. godine, primljeno je ukupno 5.145 zahteva, a rešeno 4,967, dok je 179 još uvek u postupku.

Zahtev građana su, kako je dalje objasnio, bili revitalizacija ulaza stambenih zgrada, krovova na javnim objektima, rekonstrukcija trotoara i ulične rasvete, renoviranje osnovnih školskih objekata, renoviranje srednje Tehničke škole, fasade na javnim objektima, kao i realizacija projekta izgradnje mlečne pijace čija je izgradnja u toku.

Hodžić: Od pružanja administrativnih usluga prikupljeno 14 hiljada evra, od direkcije za urbanizam skoro pet, za subvencije potrošeno 16

Na jučerašnjoj sednici, šefica administrativne kancelarije, Adrijana Hodžić, predstavila je šestomesečni finansijski izveštaj, te navela da je od pružanja administrativnih usluga za period od prvih šest meseci u 2015. godini prikupljeno 14.223 evra, a kroz direkciju za urbanizam 4.941 evra. Ona je rekla da je administrativna kancelarija uglavnom imala tekuće troškove, kao što je održavanje zgrade, plate za radnike opštinske administracije, kao i radnike SO Severna Mitrovica, i odbornike. Što se tiče subvencija za ovaj period, potrošeno je 16.228 evra, dodala je Hodžić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.