Rakić i Bahtiri na sastanku sa kosovskim ministrom Gašijem

Dve teme razmatrane na današnjem sastanku između gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića i gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija sa kosovskim ministrom za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, Dardanom Gašijem – "plan razvoja urbanog planiranja" i "tretiranje nelegalne gradnje", saopšteno iz kabineta ovog kosovskog ministra; u septembru se očekuje potpisivanje Memoranduma o razumevanju opština severne i južne Mitrovice sa kosovskim ministarstvom za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine
 
Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, danas su se u prisustvu predstavnika američke ambasade i Evropske komisije u Prištini sastali sa kosovskim ministrom za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, Dardanom Gašijem. Gaši je izrazio zahvalnost što oba gradonačelnika poštuju zabranu izgradnje i na jugu i na severu, saopšteno je iz kabineta ovog ministra. 
 
U saopštenju se navodi da su dve teme razmatrane na sastanku – "plan razvoja urbanog planiranja" i "tretiranje nelegalne gradnje," te da će na sledećem sastanku gradonačelnici i ministar razgovarati o Memorandumu o razumevanju između ove dve opštine, a koji bi se potpisao i sa ministarstvom iz Prištine, početkom septembra.
 
Gaši u saopštenju takođe ističe da je kosovska vlada, odnosno njegovo ministarstvo, posvećeno pronalaženju rešenja za obe mitrovičke opštine, koja će, po njegovima rečima, biti uvek u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

"Vlada Republike Kosova, odnosno Ministarstvo za životnu sredinu je posvećeno da pomogne u pronalaženju rešenja za dve opštine u Mitrovici, uvek u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo," navodi se u ovom saopštenju i dodaje da bi proces legalizacije gradnje u Mitrovici (Severnoj, prim. red.) mogao da posluži i kao pilot projekat za ostale opštine. 

 


Dardan Gaši je javnosti poznatiji po izjavi koju je dao sredinom jula za kosovski list "Zeri", da će on, ukoliko se ne bude kroz dijalog pronašlo rešenje u vezi sa započetim radovima na izgradnji Trga cara Lazara u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, narediti da buldožeri očiste prostor u kojima su srpski lideri sa Severa pokušali da izgrade trg. 

Gaši je i nedavno ponovo reagovao na nove, započete, pa zaustavljene, građevinske radove u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Nakon što je početkom juna predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, položio kamen temeljac za izgradnju dve zgrade u naselju Brđani, Gaši je krajem jula pozvao Sever, kako su tada javili kosovski mediji – da zaustavi građevinske radove u naselju Brđani, te da očekuje da će Sever "preduzeti mere za zaustavljanje radova u ovom naselju." U slučaju da do toga ne dođe, rekao je tada Gaši, on je doneo odluku kojom se "obezbeđuje primena zakona u tom delu zemlje." Gaši je istom prilikom tada "apelovao i na stanovnike Severne Mitrovice da ostanu mirni i ne ometaju rad inspektora i organa reda tokom izvršenja ove odluke," ne navevši detalje o roku vlastima Severne Mitrovice, kao i to šta bi ta najavljena akcija podrazumevala. A istoga dana kada je je Gaši pozvao Sever da zaustavi građevinske radove, nešto ranije je održan "hitan sastanak" nesrpskih odbornika SO Severna Mitrovica, sa kojeg je upućen "javni zahtev o hitnoj obustavi provokacija koje imaju za cilj da promene demografsku strukturu na uštrb ne-srpskih zajednica."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.