Ban Ki-mun traži osnivanje specijalnog suda o zločinima OVK na KiM

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sledeće godine formira specijalni sud koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu i Metohiji 1999. godine.
 
"Snažno zahtevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine", naveo je Ban je u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN 25. avgusta.
 
Generalni sekretar UN je ocenio da je izveštaj Klinta Vilijamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima (SITF) za zločine OVK od 29. jula "od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela".
 
On se takođe zahvalio Evropskoj uniji što je obezbedila političke i finansijske resurse za okončanje ovog procesa.
 
U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula objavljenom na sajtu UN, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje Evropske unije, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Pristine.
 
Ban je pozdravio formiranje nove vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem 29. aprila istakavši da je ona spremno pokazala privrženost nastavku dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU i punoj primeni Briselskog sporazuma.
 
 
Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton o aktivnostima misije Euleks na Kosovu, a u okviru kojeg je u aneksu II priložen i izveštaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK.

Kada je reč o nastavku dijaloga, generalni sekretar UN je konstatovao da u periodu od sredine aprila do sredine jula, sastanci dve strane na visokom nivou nisu održani zbog predizbornog i postizbornog procesa u Beogradu i Prištini i istakao da te sastanke treba nastaviti što je pre moguće.

 
"Ohrabrujem obe strane da što pre nastave sastanke. Puna i istinska primena Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. godine, u skladu sa planom o implementaciji 22. jmaja 2013. godine, trebalo bi da obezbedi kontekst za rešavanje drugih preostalih pitanja kroz kontinuirano angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredstvo EU".
 
On je pozitivno ocenio proces parlamentarnih izbora na Kosovu, naročito učešće kosovskih Srba na severu Kosova i dodao da postizborni pregovori predstavljaju još jedan važan test političke zrelosti kosovskih institucija.
 
Okončanje tih pregovora, kako je naveo, veoma je značajno da bi novo rukovodstvo u Prištini moglo brzo da nastavi da se bavi ključnim izazovima, uključujući reformu izbornog sistema i politički dijalog sa Beogradom.
 
Ban je osudio nasilje u Južnoj Mitrovici 22. juna i ukazao da je od suštinske važnosti da se izbegavaju "jednostrane akcije i zapaljiva retorika" da bi se održala atmosfera koja vodi ka uspešnom nastavku dijaloga.
 
Taj incdinet pokazuje, upozorio je Ban, da je put ka pomirenju zajednica dug i naporan i da je "neophodno da sve strane prenesu na teren napredak koji su u Briselu postigli lideri".
 
Ban je u izveštaju takođe pozdravio formiranje novih skupština opština i usvajanje statuta srpskih opština na severu Kosova.
 
"Zajedno sa uspešno sprovedenim lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, ovaj pozitivan razvoj događaja predstavlja ključne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu u budućnosti, kao što predviđa Sporazum od 19. aprila 2013.
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.