Radović: Uspešna godina za policiju i saradnja sa medijima, plan za bezbednost građana i za praznike


U susret novogodišnjim i božićnim praznicima portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, apelovao je na građane da ne konzumiraju alkohol tokom vožnje, na one najmlađe da se uzdržavaju od korišćenja pirotehničkih sredstava, uz podsećanje na akciju policije „Slavi srcem a ne oružjem“. Sebi i svojim kolegama poželeo je što manje posla. Radović je u prazničnom intervjuu za KoSSev, govorio o saradnji sa medijima na izmaku stare godine, rešenim ali i onim još uvek nerešenim slučajevima.

Poručnik Branislav Radović funkciju portparola Kosovske policije za Region Sever preuzeo je u februaru mesecu ove godine. Danas, kako se bliži kraj godine, kaže da je zadovoljan saradnjom sa medijima.

Apelovao je na građane da ne konzumiraju alkohol tokom vožnje, a na one najmlađe da se uzdržavaju od korišćenja pirotehničkih sredstava.

„Iskoristio bih priliku da apelujem na svoje sugrađane da se uzdrže od prevelike konzumacije alkoholnih pića kao i vožnje u alkoholisanom stanju koja predstavlja opasnost za sebe, a i za druge. Takođe apelujem na decu s obzirom na to da na ulicama vidimo da ima dosta pirotehnike, da se od toga uzdrže, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Akcija pod nazivom ‘Slavi srcem, a ne oružjem’, trebalo bi da uzme maha što je bila poruka i ranijih godina. U sklopu pomenutih apela je uzdržavanje od kršenja javnog reda i mira“.

Takođe je napomenuo da će tokom predstojećih praznika policija biti na terenu 24 sata, a u sklopu akcionog plana.

Uspešan rad policije ali ima još nerasvetljenih dela

Radović je rad policije Regiona Sever u ovoj godini ocenio kao uspešan, te izdvojio pojedine slučajeve koji su rasvetljeni radom policije.

Podsetio je na to da je početkom decembra razrešen slučaj razbojništva i dva pokušaja razbojništva u Severnoj Mitrovici, ali i na privođenje osumnjičenih u slučaju ubistva iz 2014. godine koji je prvenstveno bio kvalifikovan kao  „nestalo lice“.

Sa druge strane, tu su i slučajevi koje Kosovska policija iz regiona Sever, tokom ove godine nije uspela da reši, među kojima su pljačkanje vozila fime „Henderson“ koja prevozi novac – po treći put, u opštini Leposavić, kao i pokušaj otmice u Lešku, nakon čega su osumnjičeni pobegli preko prelaza ka centralnoj Srbiji.

Radović navodi da je „žestoka“ istraga i povodom jednog i drugog slučaja, ali da policija, za sada, nema novih saznanja.

Više o krađi i otmici čitajte u:

 Potraga za pljačkašima vozila „Henderson“ u pravcu Kopaonika

Po treći put pljačka vozila Henderson za prevoz novca u Leposaviću

Lešak: Otet i pretučen vlasnik zapaljenih vozila, osumnjičeni u bekstvu

Izgorela dva automobila u Lešku, požar podmetnut

 

Kosovsko Ministarstvo životne sredine (MŽSPP) zatražilo je nedavno od opština na Kosovu da zabrane korišćenja vatrometa i pirotehničkih sredstava tokom novogodišnjih praznika. Radović kaže da je upoznat sa ovom zabranom, te da je policija u obavezi da „reaguje“ ukoliko se ovakva sredstva koriste.

„Pripadnici policije su upoznati sa tim, biće na licu mesta na terenu. Problem predstavlja to što se ta pirotehnička sredstva mogu kupiti u slobodnoj prodaji, čak su dosta jaka, vrlo opasna“.

Sa druge strane, kaže da policija nema naredbu da zabrani prodaju vatrometa i ostale pirotehnike.

Radović je čestitao predstojeće novogodišnje i božićne praznike građanima i svojim kolegama, poželevši im da u novoj godini bude što manje krivičnih dela i posla za policiju.

Radović nije mogao da nam saopšti zvanične statističke podatke o broju izvršenih krivičnih dela i rešenih slučajeva u našem gradu tokom 2019. godine, međutim, prema izveštaju o radu Kosovske policije u Severnoj Mitrovici za 11. meseci koji je na nedavnoj 20. redovnoj sednici predstavio komandir policijske stanice, Đorđe Karamarković, zabeleženo je umanjenje broja izvršenih krivičnih dela i prekršaja i povećan broj rasvetljenih slučajeva.

U proteklom periodu, policijska stanica Severna Mitrovica registrovala je 245 slučajeva od čega 219 krivičnih dela, što prema rečima Karamarkovića predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prošle godine (registrovano 346 slučajeva od čega 314 krivičnih dela – 2018.)

I procenat rasvetljenih krivičnih dela sa nepoznatim počiniocem je povećan za 1.5%. (66.2% u odnosu na 63.7%), dok su sve vrste krivičnih dela u opadanju, kao i saobraćajnih prekršaja i kazni, poručio je tada Karamarković.

Broj registrovanih lakih telesnih povreda ove godine je 30 (44 -2018.), krađa 43 (66 -2018.), teških krađa 49 ( prošle godine – 40), razbojništva 4 (2 – prošle godine).

Ove godine, uvođenjem porodičnog nasilja kao posebnog krivičnog dela u kosovskom zakonodavstvu od aprila ove godine, policijska stanica u Severnoj Mitrovici registrovala je 21 ovakav slučaj.

PS Severna Mitrovica sprovela je 25 hapšenja u saradnji sa sudom i 252 sudske naredbe. U proteklih 11 meseci izdato je 193 kazne za saobraćajne prekršaje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.