Radosavljević: Aktuelnoj vlasti u Srbiji ne odgovara nezavisan medij

Foto: Kosovapress

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno objavljen na srpskom)

Više od godinu dana gledaoci na Severu Kosova ne mogu da prate RTV Mir iz Leposavića, zbog isključenja od strane kablovskih operatera koji funkcionišu na Severu Kosova.

Direktor RTV Mir, Nenad Radosavljević, u intervjuu za KosovaPress je naglasio da pravi razlog isključenja od strane kablovskih distributera „VGN“ iz Mitrovice i „Impulsa“ iz Leposavića, koji su kupljeni od strane firme MTS d.o.o, koja funkcioniše kao „ćerka firma“ „Telekoma Srbije“, jeste činjenica da aktuelnoj vlasti u Srbiji ne odgovara nezavisan medij.

On dodaje da trenutno ova televizija svoj program emituje zahvaljujući prijateljskoj pomoći TV „Mitrovica” iz južnog dela Mitrovice.

Radosavljević: Mi nemamo naš program u kablu na severu, imamo svuda po svetu

Po njegovim rečima, prva isključenja su počela početkom prošle godine što je znatno otežalo rad ovog medija.

“Trećeg, četvrtog i petog januara su počele da isključuju prvo VGN, pa onda Implus sa povremenim vraćanjem u narednih mesec dana, povremenim ponovnim isključivanjem iz kabla i na kraju Link koji je prekinut polovinom februara. E od tada mi nemamo naš program u kablu na severu, imamo svuda po svetu, imamo u mnogim kablovskim, nezavisnim manjim kablovskim operaterima u Srbiji, Bosni i Švajcarskoj i na Kosovu u najznačajnijim kablovskim operaterima a to su Ipko, Kujtesa i Art motion” objasnio je Radosavljević.

Ovaj medij, nastavlja Radosavljevic, poseduje licence za emitovanje kao regionalna televizija na Severu Kosova i na centralnom Kosovu.

Samim tim, ono što su prvo uradili jeste da su se obratili Nezavisnom komesarijatu za medije koji još uvek nema izgrađene instrumente kojima bi privoleli nekoga na poštovanje zakona.

Iz Nezavisnog komesarijata za medije pokušavali su sa razgovorima ali iz MTS su te pozive za razgovore ignorisali i odlagali.

Radosavljević: Mora doći do zadovoljenja pravde

On je naglasio da RTV Mir-u nije preostalo ništa drugo, nego da sudskim putem potraži pravdu.

“Mislimo da se tu, ipak, mora doći do zadovoljenja pravde. Odnosno, pre svega ponovnog uključivanja RTV Mir u kablovske operatere na severu Kosova, pa i, naravno, nadoknad eštete koju smo mi pretrpeli, a koja je značajna. I koja je na kraju krajeva mogla kao posledicu da ima i potpuno gubitak egzistencije, obezbeđivanje egzistencije za zaposlene u RTV Mir”, ističe Radosavljević.

Iz kompanije MTS d.o.o. kao obrazloženje za isključenja RTV Mir-a iz kablovske rekli su da je reč o konsolidaciji, odnosno rekonstrukciji čitave mreže.

Radosavljević čvrsto veruje da je isključenje iz političkih razloga jer je RTV Mir nezavisan medij, a do te konsolidacije u toku ovih godinu dana nije došlo.

Namera da discipliniju nezavisne medije

“Aktuelnoj vlasti u Srbiji, odnosno Beogradu ne odgovara nezavisan medij bez obzira koliko to ravnomerno i pošteno emituje i poziciju i opoziciju. Jednostavno njima ne odgovara bilo šta što je nezavisno. A mi kao takvi, emitovajući i jedne i druge smo došli pod njihov udar, oni su jednostavno doneli političku odluku da nas MTS koji je iz te namere i kupio kablovske operatere, ne samo zbog nas, nego da bi disciplinovao sve one nezavisne medije koji se odvaže da korektno rade svoj posao. Oni su jednostavno dobili naređenje političke prirode od strane njihovog upravnog odbora, odnosno viših instanci u okviru Srpske napredne stranke iz Beograda, da nas isključe” naglasio je Radosavljević.

Inače, nijedna druga televizija nije trpela posledice te konsolidacije, jedino je RTV Mir isključen iz kablovskih sistema. Verovatno je RTV Mir poslužila kao primer toga šta će se desiti svakoj televiziji koja odluči da bude nezavisna. RTV Mir i dalje nije uključena u sistem kablovskih provajdera, iako je to zakonom regulisano kao obaveza i svakodnevno trpi gubitke, a više hiljada građana pravo na pravovremeno i objektivno informisanje.

Pročitajte još:

Empirika: Omogućiti emitovanje RTV Mir iz Leposavića

MTS-u d.o.o prodat najveći privatni kablovski operator na Severu Kosova VGN, pa isključen program TV Mir sa mreže

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.