Radnici Inspekcije u Gnjilanu srušili kuću porodice Menković u Cernici

Video: Lazar Petrović

Zaposleni u odeljenju Inspekcije u opštini Gnjilane srušili su danas kuću porodice Menković u multietničkom selu Cernica.

Kuća je bila smeštena u gornjoj mahali u delu Cernice nastanjenom Albancima, u kojoj Menkovići zbog bezbednosne situacije nisu živeli.

„Meni je 1996. godine mesna zajednica Cernice dodelila plac, ja sam sagradio kuću, a onda je pukao rat i nismo izvršili prenos. Tužili smo opštinu, oni su odbili tužbu i slučaj je poslat u Vrhovni sud u Prištini, još uvek nije stigao nikakav odgovor, a iz opštine Gnjilane su došli i srušili kuću do temelja“, rekao je Jovica Menković.

Po rečima direktora Inspekcije u Gnjilanu Nevzada Rušitija (Nevzat Rushiti), informaciju o ovoj kući su dobili od predsednika albanskog dela mesne zajednice u Cernici, a ovo nije jedina kuća koja se ruši. Kako kaže u izjavi za KoSSev, u toku dana biće srušena još jedna u Cernici.

„Ja imam zahtev iz mesne zajednice Cernica da se ruši, ne samo ta kuća, nego svi objekti koji predstavljaju opasnost po okolinu. Ova kuća je bila u društvenoj svojini. Još jedan objekat se ruši danas, rušili smo još objekata po gradu i selima, rušili smo i škole i ambulante“, kaže Rušiti.

Kako je rekao, kuća Menkovića je bila napuštena, nije imala krov i vrata i bila je puna prljavštine.

Međutim, Menković kaže da je prvi sprat kuće bio sređen, ali da nisu tu živeli zbog bezbednosti jer se nalazi u albanskom delu sela. Zbog toga su živeli u drugoj kući bliže srpskom delu.

„Posle tužbe koju smo uputili opštini, žalili smo se i Vrhovnom sudu u Prištini. Advokat kaže da kuća nije smela da se ruši, bez odgovora Vrhovnog suda. Ne znam šta da radim sad, pre par dana mi je umro i brat koji je imao 40 godina“, ističe Menković.

Na pitanje da li je u odeljenje Inspekcije stigla odluka Vrhovnog suda, Rušiti je rekao:

„Ništa nemam napismeno da nemam pravo da reagujem, imali smo urednu dokumentaciju da rušimo kuću“, kaže Rušiti i dodaje da je odluka doneta na lokalanom opštinskom nivou, na zahtev koji je stigao iz Cernice.

Jovica Menković čija je kuća srušena izdržava šestočlanu porodicu, sa troje dece, a jedini izvor primanja mu je plata noćnog čuvara sa pola radnog vremena u OŠ „Branko Radičević“ u Cernici.

U Cernici je pre 1999. godine živelo oko 800 Srba, danas je ostalo oko tridesetak, a svakim danom se broj srpskog stanovništva smanjuje zbog loše bezbednosne i političke situacije.

Zbog slučaja rušenja kuće porodici Menković reagovala je i Kancelarija za KiM. 

Krajem decembra je u ovom selu mladić albanske nacionalnosti izbo oštrim predmetom svog komšiju, Srbina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.