Radionica o rehabilitaciji zatvorenika kroz planiranje kazne

Pedesetšest članova osoblja korektivne službe Kosova (KSK) prošlo je trodnevnu obuku EULEX-a o primeni planova kazni za zatvorenike.

Obuka je organizovana od 24. do 27. maja, a treneri zaposlenima u korektivnoj službi bila su dvojica finskih stručnjaka.

Planovi kazni opisuju aktivnosti koje svaki zatvorenik treba da obavi tokom izdržavanja njegove/njene kazne. Planovi aktivnosti su razvijeni u tesnoj saradnji sa zatvorenicima, a na osnovu procene potreba i povezanih rizika.

Oni predstavljaju glavni alat za promovisanje rehabilitacije zatvorenika, jer treba da pomognu u sprečavaju ponovnog činjenja krivičnog dela i podržavaju uspešnu reintegraciju zatvorenika u njihovu lokalnu zajednicu.

Jaha Zaneli, rukovodilac pilot projekta jedinice za procenu i klasifikaciju zatvorenika (JPKZ), istakao je važnost uključivanja socijalnih radnika, službenika korektivne službe, zdravstvenih radnika i psihologa u ovaj proces takođe.

Govoreći o važnosti planova kazni, šefica EULEX korektivne jedinice Ritva Vahakoski je rekla: „Planovi omogućavaju proces rehabilitacije zatvorenika, što je krajnji cilj svake zatvorske kazne. Iskustvo je pokazalo da se zatvorenicima koji prate prilagođene planove kazni pruža bolja prilika za zapošljavanje i nakon puštanja na slobodu postaju građani koji poštuju zakon.”

Vahakoski je istakla da EULEX pozdravlja to što će JPKZ postati u potpunosti operativna kada kosovski parlament izglasa novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

Tokom radionice učesnici su saznali više o dobrom funkcionisanju procedure procene finske kazneno-popravne službe i standardima EU u ovoj oblasti, osmišljavanju odgovarajućih aktivnosti koje se mogu uključiti u planove kazni, potrebi za ocenjivanjem i revizijom planova kazne kroz čitav trajanje kazne, kao i potrebi za integrisanjem bezbednosnih i sigurnosnih mera neophodnih da bi vreme provedeno u zatvoru bilo bezbedno za zatvorenike i ostale.

EULEX aktivno pomaže KSK u razvoju procedura za planiranje kazne. U maju 2017. godine, Misija je organizovala obuku za 20 službenika KSK o tome kako da procene i kategorišu zatvorenike. KSK je 2018. godine pokrenula pilot projekat pri JPKZ uz podršku EULEX-a. U oktobru 2019. godine, EULEX je organizovao studijsku posetu Finskoj sa ciljem da upozna službenike KSK sa procesom sprovođenja procene rizika i potreba i kreiranja planova kazni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.