“Radio je avangarda, ostaće popularan zauvek”

Radio Kim
Foto: Radio Kim

Danas se obeležava Međunarodni dan radija, odnosno dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih nacija emitovao program. “Radio će preživeti kao medij, iako će pretrpeti izvesne promene”, kaže radio novinarka Violeta Oroši.

Radio je značajan medij jer je najdostupniji auditorijumu, zbog toga on nije propao, urpkos pojavi drugih medija, smatra novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić.

“Najveća prednost radija je brzina. Dok vozite automobil vi možete da slušate vesti na radiju, dok u tom momentu ne možete da gledate televizor ili da pretražujete na internetu. Mislim da su mnogo veća opasnost za radio i ostale medije lažne vesti koje se pojavljuju svuda, a ne da će neki drugi medij uništiti radio kao takav”, ističe za RTV Kim Tanja Vujisić.

I Violeta Oroši novinarka iz Prištine koja je tokom svoje karijere izveštavala za više značajnih domaćih i svetskih radio stanica smatra da uprkos naprednoj tehnologiji, ekspanziji interenta i televizije, značaj radija nije opao. Dopisnica nemačkog WDR radija predviđa da će ovaj medij preživeti.

“Ako napravimo paralelu između sadašnjeg vremena i kraja prošlog veka, tačno je da nema svaka kuća radio pošto je ulogu radija preuzela televizija ili aktuelni internet, ali to ne znači da se radio ne sluša. Danas je svaki automobil opremljen i radiom i tranzistorom i svaki vozač čim uđe u svoj auto sluša upravo sadržaje koje pripremaju radio stanice”.

Prema njenim rečima, radio se najviše sluša u ruralnim sredinama, te je on jedan od glavnih izvora informacija starijih generacija.

“Mislim da iako živimo u svetu napredne tehnologije da će radio preživeti kao medij i ako može pretrpeti izvesne promene u smislu emitovanja svojih programa, kao što smo se uverili poslednjih godina da se radio prenosi putem interneta, odnosno putem veb sajtova”, kaže Violeta Oroši.

Da je značaj radija neosporan slaže se i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac. Ona ističe da je radio važan kao i pre 100 godina kada je u etar prvi put i poslat radijski signal i kada se čuo glas putem radio talasa.

“Radio je potpuno retro, to je avangarda to je nešto što će ostati popularno zauvek. Radio ne traži od vas ništa sem malo pažnje i uvek je dobro društvo čak i onda kada ste potpuno sami. Verujem da će radio upravo zahvaljujući svim svojim kvalitetima ostati večno prisutan na medijskom nebu”, kaže Ivana Vanovac.

Pojavom napredne tehnologije i radio se menjao, pa je tako sada dostupan putem interneta, ali i na televiziji.

“Svi mi koji radimo u radio stanicama znamo da pored toga što šaljemo signal na tradicionalan način putem frekvencija, mi danas imamo i naše programe na internetu. Što se tiče informative, radio se dosta oslonio na svoje portale i na internet stranice tako da je to još jedan način do dopre do svog auditorijuma, ali nikako ne smemo da kažemo da to ubija radijski izraz”, naglašava Vanovac.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim prilikama.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike udaljenosti.

Radio Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.