Kosovska skupština: Danas još jedan pokušaj izglasavanja parlamentarnih odbora

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

15:50 – Poslanici kosovske skupštine izglasali formiranje parlamentarnih odbora

U nastavku današnjeg zasedanja, kosovska skupština je sa 90 glasova za izglasala smanjenje broja parlamentarnih odbora sa 16 na 14 kao i sastav ovih odbora. Nakon ovog glasanja, plenarna sednica je završena.

14:24 – Poslanici nisu izglasali formiranje parlamentarnih odbora. Predsedništvo odlučilo: U 15 časova se nastavlja sednica na kojoj će poslanici ponovo glasati o formiranju parlamentarnih odbora
Na današnjoj plenarnoj sednici kosovske skupštine poslanici nisu izglasali formiranje parlamentarnih odbora, dok će se na današnjem sastanku Predsedništva koji je zakazan za 13 časova, odlučivati o terminu nove planarne sednice, javlja prištinska Koha.

Poslanici su na današnjem zasedanju razmatrali nacrt odluke o formiranju parlamentarnih odbora, odnosno o broju jer je broj odbora smanjen sa 16 na 14, sa čim su se složili svi predstavnici parlamentarnih grupa. U 15 časova nastavlja se sednica sa još jednim pokušajem da se izglasaju ovi parlamentarni odbori.

Za izmenu ovog člana potrebna je dvotrećinska većina glasova poslanika, odnosno 80 glasova, te je zato današnje glasanje bilo neuspešno.

Nakon što je predsednica skupštine, Vjosa Osmani, saslušala predloge šefova parlamentarnih grupa, odlučila je da plenarnu sednicu nastave nakon što Predsedništvo odredi datum, dan i sat nove sednice.

„S obzirom na to da smo još uvek minus 12 poslanika i predsednik još uvek nije izvršio svoj ustavni zadatak, a s obzirom na to da imamo neke zamerke, moj predlog je da ovo odlaganje okončamo za još jedan dan i dan za sastanak koje će Predsedništva odrediti kao i tačno vreme kada ćemo nastaviti sa konstituisanjem skupštine“, kazala je Osmani.

Ranije na sednici, poslanici kosovske skupštine su sa 100 glasova za – izglasali produženje roka za usvajanje budžeta za 2020. – za mart mesec, a na zahtev ministra finansija Besnika Bisljimija.

Inače današnja sednica počela je muzikom Nedžmije Pagaruše, koja je prethodne nedelje preminula.

Ranije danas na istoj sednici je poslanik PDK, Mergim Ljuštaku (Mergim Lushtaku), iza predsednice parlamenta Vjose Osmani postavio veliku sliku kosovskog predsednika Hašima Tačija, pošto je Vjosa Osmani prvog dana ulaska u kabinet predsednice skupštine, uklonila Tačijevu, a postavila sliku prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, lidera LDK, iz koje i sama dolazi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.