Racije u Nemačkoj zbog trgovine radnicima sa Balkana

Nemačka policija
FOTO: Tanjug AP/Marcel Kusch

Nemačka policija i carinici sproveli su danas više desetina racija širom zemlje kako bi suzbili navodnu trgovinu privremenim radnicima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, među kojima su i zemlje Balkana.

Federalna policija u Berlinu objavila je na Tviteru da su racije počele u sedam sati ujutru, i da su policajci pretraživali kuće i preduzeća, fokusirajući se na nemačku prestonicu i pokrajinu Brandenburg, ali i na prostorije u Bremenu i Donjoj Saksoniji, prenosi agencija AP.

Oko 1.000 policajaca je bilo uključeno u racije i istragu koja se vodi protiv 20 osoba osumnjičenih za umešanost u navodno falsifikovanje dokumenata o državljanstvu EU i smeštanje radnika u velike logističke kompanije.

Policija je sprovela nekoliko naloga za hapšenje i zaplenila imovinu vrednu više miliona evra, ali nisu izneti dodatni detalji.

Imena osumnjičenih i kompanija takođe nisu objavljena u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti.

Osumnjičeni su navodno upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Nemačkoj, uključujući fiktivne kompanije.

Preko ovih kompanija, osumnjičeni su zatim, navodno, radnike iz zemalja koje nisu članice EU predstavljali kao državljane EU, koristeći falsifikovana lična dokumenta i stavljali su ih u velike nemačke logističke kompanije. Novac koji su ove kompanije tada isplaćivale kao plate za privremene radnike zadržali su osumnjičeni.

Euronews.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.