Eskobar: Podržavamo dijalog Beograda i Prištine i implementaciju dogovora

Foto: Ambasada SAD u Beogradu

U eksluzivnom intervju za N1 Sarajevo, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je dijalog jedini način za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Ističe i da Srbija ima mnogo više vojnih vežbi sa NATO-m nego sa Rusijom i Kinom.

„Naša nada za Srbiju je da će pratiti svoj evropski put. Da zatvori poglavlja, kako bi napredovala ka članstvu ka EU. Da razlike sa Kosovom rešava kroz dijalog i da uspostavi dobre odnose sa svim svojim susedima“, rekao je Eskobar, prenosi N1.

Na pitanje kako vidi budućnost Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije, Eskobar navodi da je to na srpskom narodu da odluči.

Na pitanje šta je, prema njegovom mišljenju najbolje rešenje za proces između Beograda i Prištine, kaže – dijalog.

„Dijalog je mehanizam kroz koji bi trebalo da diskutuju o razlikama. Njega vodi EU, predstavlja i najveću prepreku na putu ka EU i podržavamo ga. Nismo deo dijaloga, ali podržavamo ga u potpunosti. Podržavamo i implementaciju dogovora koji su postignuti, ali i ubrzano približavanje ka konačnom sporazumu“, naveo je Eskobar.

U intervjuu za N1 Sarajevo, između ostalog, odgovorio je i na pitanje šta ukoliko se jednog dana građani BiH probude, a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske.

“To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponoviću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”, naglasio je Eskobar.

Na opasku novinara N1 da nije reč o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Eskobar naglašava da nje nema i da nikoga ne zanima ta vrska eskalacije.

“Pre svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Saveta bezbednosti UN. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što treba uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo obezbediti da država funkcioniše”, zaključio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.