Nastavljena izgradnja puta Mitrovica – Priština, radove obišao Kurti

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Radovi na izgradnji puta koji povezuje Prištinu, Vučitrn i Mitrovicu, započeti 2009. godine – od danas se nastavljaju. Gradilište na deonici kod Velike Reke, opština Vučitrn, obišli su kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburnom Aljiuom. Obećali su intenzivne radove u narednom periodu na ovoj deonici, kao i da će uložiti sav trud da se oni brzo završe.

Već nekoliko dana traju pripreme terena za početak radova na ovoj deonici, delu puta Priština – Mitrovica, čija je izgradnja počela pre 15 godina.

Reč je saobraćajnici sa gustim saobraćajem, a deonica na kojoj su se radovi danas nastavili dužine je oko 9,78 km u segmentu Velike Reke, opština Vučitrn.

Nastavak radova je, smatra Kurti, stoga dobra vest za građane.

„Poznato je da ovaj deo ima veoma veliku gustinu saobraćaja i to je dobra vest za sve građane Prištine, Mitrovice, ali i šire od toga, jer ovo postaje deo mnogo većih i širih regionalnih veza. Svim građanima Republike, ne samo ovog kraja, čestitamo i trudićemo se da radovi teku brzo i dobro“, kazao je on danas iz Velike Reke.

Najavio je visok intenzitet radova ubuduće, a put rade, podsetio je – firma sa Kosova i kompanija iz Bugarske, koje nadgleda kompanija iz Austrije.

Vlada je, da bi se sa radovima nastavilo, završila sve u vezi sa eksproprijacijama koje su tako dugo vukle ceo proces.

„Ranije je bilo slabih planova, malo priprema i dugih odlaganja. Sada sa našom Vladom imamo mnogo priprema, detaljnih planova. Dakle, radovi se odvijaju redovno po procedurama, po zakonu uz nadzor, i to brzinom gde sigurno neće izostati naše zalaganje, naša posvećenost, ali i nadzor ovih kompanija kao ekonomskih operatera koji izvode radove“.

Od puta koji je imao dve trake, sada će se, kaže, napraviti put u oba smera sa po dve trake širine 3,75 metara. Put će imati i dodatne pomoćne trake.

Ljiburn Aljiju, kosovski ministar infrastrukture, dodao je da je takođe bitno da put bude kvalitetno urađen.

Posebno će obratiti pažnju, kaže, na deonicu do Vučitrna:

„Izuzetno smo zainteresovani da imamo nadzor, da radimo kvalitetno i da se uradi u roku. Prvo ćemo obratiti pažnju na segment do Vučitrna, da bi se što pre rešio saobraćajni problem. Poštovaćemo standarde i specifikacije koje zahteva projekat“.

Inače, sa ugovorenom vrednošću od 25 miliona evra, ovaj projekat se finansira zaduživanjem OPEK fonda za međunarodni razvoj (OPEC fond) uz sufinansiranje sa Saudijskim fondom za razvoj (Saudi Fund for Development SFD).

Za ovaj projekat, ekonomski operater je konzorcijum „JV HYDROSTROY JSC SOFIA & ESKAVATORI LLC“ iz Bugarske i Kosova. Takođe, na poslovima nadzora u ovom segmentu angažovana je kompanija „IC Consulenten“ iz Austrije, koja obavlja ulogu nezavisnog inženjera za nadzor nad izvođenjem radova

Ovaj put je deo TEN-T mreže, ruta 6A koja povezuje Koridor VIII u Severnoj Makedoniji (Skoplje) preko Prištine sa rutom 4 u istočnom delu Crne Gore.

FOTO: Kabinet kosovskog premijera


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.