NATO otvorio vazduhoplovnu bazu u Albaniji, pozdravljaju iz Prištine

FOTO: Top Channel

Severnoatlantska alijansa (NATO) danas svečano otvara svoju vazduhoplovnu bazu u Albaniji. Ceremonija je u toku, a pored visokih albanskih zvaničnika i predstavnika Alijanse, u gradu Kučova je i zvaničnik iz Prištine, ministar odbrane. Kosovski zvaničnici pozdravljaju formiranje ove taktičke baze i smatraju da je to značajan korak u jačanju prisustva NATO-a na Zapadnom Balkanu.

„Otvorena je vazdušna baza NATO-a, sa savremenom infrastrukturom za našu flotu naoružanih helikoptera, dronova i borbenih aviona Alijanse, koja će takođe poslužiti za podizanje obuke naših avijatičara na viši nivo, dajući im našoj zemlji novi geostrateški značaj“, saopštio je jutros albanski premijer, Edi Rama.

Na njegovom se Fejsbuk profilu ceremonija otvaranja baze Kučova prenosi uživo, a posebno je objavio snimak sklapanja „Barjaktara“.

„Uz nekoliko trenutaka od sklapanja dronova Barjaktar, koji će svoj prvi let obaviti na ceremoniji otvaranja nove vazdušne baze NATO-a danas u Kučovu, želim vam ugodnu nedelju“, naveo je u opisu. 

Započeta je govorom albanskog ministra odbrane, Nika Pelješija (Peleshi), koji je istakao da je otvaranje ove baze – najveća investicija NATO-a u Albaniji.

„Danas zvanično proglašavamo otvaranje baze NATO-a u Kučovu. Izvanredan tim je danonoćno radio na izgradnji ove baze. Došlo je vreme da se u Kučovu oseti eho NATO aviona. Baza u Kučovu će biti čvorište za povezivanje zemalja regiona. Blek hok helikopteri i dronovi bajraktar trenutno su u punoj pripravnosti za pokretanje letova u bazi. Njihov broj će se značajno povećavati u budućnosti“, kazao je Pelješi, prenose tamošnji mediji.

Smatra da je ova baza „bogatstvo“ za ceo region Zapadnog Balkana, naročito nakon rata u Ukrajini:

„Pre ne više od dve godine niko od nas nije mislio da će se Evropa suočiti sa takvom agresijom, kao što se dešava sa ruskom agresijom u Ukrajini. Baza je bogatstvo za ceo region. Nastavićemo naše napore da vojnu luku Porto Romano stavimo na korišćenje za NATO“.

FOTO: Top Channel
Osmani: Gde je NATO – tu je mir i stabilnost

Gazeta Express prenosi da je u Kučovu i ministar odbrane iz Prištine, Ejup Maćedonci, ali se on do sada nije oglašavao.

Sa druge strane, Vjosa Osmani jutros sa društvenih mreža pozdravlja odluku NATO-a da za još jednu svoju bazu izabere Albaniju.

Za nju – to je značajan korak u jačanju prisustva Alijanse na Zapadnom Balkanu.

„Otvaranje taktičke vazduhoplovne baze Natoa u Kučovu, u Albaniji, označava značajan korak u jačanju prisustva Alijanse na Zapadnom Balkanu, doprinoseći većoj bezbednosti u našem regionu i šire. Gde je NATO tamo su mir i stabilnost“, navela je Osmani.

Podsetimo, Albanija je zvanično članica NATO-a od 2009. godine, a članstvo je dobila zajedno sa Hrvatskom.

Mesecima se najavljuje otvaranje ove NATO-ove baze u Kučovu, posebno što se njome pravi presedan jer, kako prenose mediji, ona neće pripadati državi članici Alijanse, već NATO savezu.

Ona će, prenela je nedavno Balkanska bezbednosna mreža, predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru Zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona.

FOTO: Top Channel

„Zato je NATO kroz svoj namenski program za investicije i bezbednost potrošio 45,8 miliona evra od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj deo od oko pet miliona evra i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže“, pisala je Balkanska bezbednosna mreža.

Baza Kučova predviđena je i da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Takođe, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Severnu Makedoniju i obe zemlje, kao i Albanija, obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

Navodi se i da je gradnja baze pokrenuta 1952. godine, te da je bila povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Albanci su dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vreme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smeru poboljšanja, prenosi isti medij.

Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, navode, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su potom dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letelica albanske avijacije.

„U vreme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili delove aviona i pokrali sve što se dalo odneti. Posle tih događaja baza je postala skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni sa svih aerodroma do prodaje ili uništenja“, dodaje se.

Nakon što se Albanija okrenula ka NATO u 21. veku počeli su radovi u toj bazi i ona je dobila novi kontrolni toranj, popravljeni su pista i ostale površine aerodroma.

Sada je to savremena baza sa dve poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.