Prvo pojavljivanje Pjetra Šalje u Hagu: Optužbe su mi smešne, nisam kriv

FOTO: Specijalizovana veća Kosova/Printscreen

Pjeter Šalja, bivši komandant „OVK“ poznatiji kao „komandant Vuk“, kojeg su belgijske vlasti uhapsile 16. marta, a koji je 15. aprila sproveden u Hag, pojavio se danas prvi put pred Specijalnim sudom u Hagu.

Svrha prvog pristupanja sudu je da sudija za prethodni postupak naloži da se potvrđena optužnica pročita optuženom, da se potvrdi i da se uveri da optuženi razume optužnicu, da se njegova prava poštuju i da ga obavesti da će u roku od trideset dana morati da se izjasni o tome da li je kriv ili ne, uz mogućnost da to uradi i danas.

Današnji pretres ujedno se ne smatra suđenjem i na njemu se neće izvoditi dokazi niti odlučivati o krivici.

Šalja se tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Sudija za prethodni postupak upitao je Šalju „da li razume optužbe koje mu se stavljaju na teret“.

Šalja je izjavio da ih razume , ali i da „su mu one smešne“.

Nakon što se predstavio, sudija za prethodni postupak upitao je Šalju čija državljanstva poseduje. Šalja je rekao da ima belgijsko državljanstvo i državljanstvo „zemlje u kojoj je rođen“.

Potom je poručio da ne smatra da je počinio bilo kakvo krivično delo – „osim toga da je branio domovinu i narod“.

„Izjavljujem da u potpunosti nisam kriv“, poručio je.

Ujedno je izjavio da nije bilo potrebe za hapšenjem, te da bi se sam odazvao pozivu suda.

Sudija za prethodni postupak potom je zakazao prvu statusnu konferenciju za petak 23. april u 11:00, a sa tim su se složili i tužilaštvo i odbrana.

Nakon ove statusne konferencije sudija će odrediti režim obelodanjivanja dokaza i materijala.

Za šta se tereti Šalja

Sudija za prethodni postupak, Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna. Šalja je uhapšen od strane belgijskih vlasti 16. marta kada mu je i uručena optužnica. On je potom uložio žalbu, koja je odbijena od strane žalbenog veća u Liježu.

U potvrđenoj optužnici protiv Šalje navodi se da se on tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila „Oslobodilačka vojska Kosova“.

Ova fabrika je, kako se dodaje, takođe služila za zatvaranje i saslušavanje lica za koja se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju „OVK“.

„Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima“, dodaje se u optužnici.

U optužnici se navodi da su pored Šalje u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ (UZP) bili i Sabit Geci zvani Ćopa, Džemšit Krasnići, pripadnici OVK čije imena se ne nalaze u redigovanoj optužnici i još neki pripadnici OVK, pripadnici policije i stražari u fabrici metala u Kukešu.

Preciziraju da je svaki učesnik UZP-a svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, „doprineo ostvarivanju zajedničkog cilja“.

„Redovno su zatvorenike u fabrici metala u Kukešu zlostavljali kako fizički, što je uključivalo premlaćivanje raznim predmetima, tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja. Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad“, dodaje se u optužnici.

Dalje stoji da su osobe zatvorene u fabrici premlaćivane gotovo svakodnevno, te da Pjeter Šalja nije preduzeo nikakve mere da spreči ili ograniči nasilje, niti je preduzeo ikakve druge mere koje bi obezbedilo humano postupanje sa zatvorenicima ili u tome pomoglo.

U redigovanoj verziji optužnice navodi se i da Pjeter Šalja snosi individualnu krivičnu odgovornost za proizvoljno lišavanje slobode u fabrici metala u Kukešu, ratni zločin, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Pjeter Šalja je ispitan u svojstvu osumnjičenog u Briselu, kako je to sam potvrdio još početkom prošle godine, iako tada ne navodeći i kada, već je 21. februara 2020, samo naveo da je ispitan „pre nekoliko dana“.

Šalja je za vreme služenja u OVK bio angažovan u zoni Dukađini (Metohija) kao vođa ove formacije u selu Dujak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.