Kancelarija za KiM: Obijena ulazna vrata škole u Obiliću; Bez odgovora Kosovske policije

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

U toku jučerašnjeg dana obijena su ulazna vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u opštini Obilić, saopštila je danas Kancelarija za KiM. Kosovska policija se za sada nije oglasila povodom ovog slučaja, ali nije odgovorila i na upit KoSSeva o istom.

Razbijeno staklo je primetio domar škole i obavestio je o tome nadležne, za sada nije poznato da li je nešto ukradeno, poručili su iz Kancelarije nešto pre podneva.

„Incident je uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane opštine. Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom Martovskog pogroma 2004. u potpunosti je demolirana“, navode iz Kancelarije.

Preciziraju da „posebna ironija“ leži u tome što se u neposrednoj blizini ove škole nalazi policijska stanica.

Kancelarija za KiM podseća da je u poslednjem periodu registrovano više incidenata u srpskim sredinama.

„Lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine je predugačka, nakon crkvi, zdravstvenih ustanova, sada se na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova“, poručili su.

„Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko“.

Osudili su incident, kao i „kontinuirane napade“, zatraživši ujedno hitnu reakciju nadležnih organa i kažnjavanje počinioca.

Ujedno su uputili apel međunarodnim snagama na KiM-u da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem narodu.

KoSSev se još u prepodnevnim satima obratio Kosovskoj policiji upitom o ovom slučaju, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.