Prvi susret Kurtija i Vučića u Briselu: Dinamični status kvo?

Piše: Ljuljzim (Lulzim) Peci

Prvom sastanku kosovskog premijera Kurtija i predsednika Srbije Vučića, koji je održan 15. juna u Briselu, pod pokroviteljstvom šefa diplomatije EU Borelja i njegovog specijalnog predstavnika Lajčaka, prethodili su intenzivni zajednički diplomatski napori Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, boravili su u zajedničkoj poseti Kosovu – 31. maja/1. juna, i Srbiji od 2. do 3. juna 2021. Tokom ove posete, zvaničnici SAD i EU naglasili su da žele da se pobrinu da sastanak lidera Kosova i Srbije bude uspešan.

Ipak, sastanak održan 15. juna očigledno nije ispunio očekivanja transatlantskih diplomatskih napora. Nakon sastanka, premijer Kurti obavestio je medije da je predstavio četiri nova predloga – pokretanje novog sporazuma SEFTA, potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, smenu bivšeg Miloševićevog zvaničnika, Veljka Odalovića, sa funkcije predsedavajućeg Komisije za nestale osobe Vlade Srbije i najkontroverzniji predlog – da kosovski Srbi imaju svoje Nacionalno veće poput onog kojeg Albanci imaju u Srbiji. Ali, kako on navodi, sa izuzetkom predloga o SEFTA-i, na koji nije bilo odgovora, Srbija je odbila ostala tri predloga.

S druge strane, predsednik Vučić izjavio je da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, istovremeno optužujući Kurtija da u Brisel nije došao da se dogovara, da ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, da ignoriše navodne provokacije usmerene prema lokalnim Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i da je Odalovića smatrao „Geringom ili Gebelsom“.

U pokušaju da opravda očiglednu mrtvu tačku u dijalogu, Lajčak je nakon sastanka naglasio da su Kurti i Vučić „posvećeni da rade na normalizaciji kroz dijalog“.

Oba lidera mogla bi u suštini da budu posvećena dijalogu, jer žele da stvore utisak u Briselu i Vašingtonu kako su konstruktivni. Međutim, ostaje teško pitanje da li su oni zaista posvećeni postizanju konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što bi za EU bio pravno obavezujući sporazum, dok bi za SAD idealno bilo uzajamno priznanje dve države.

Očigledno je da je ovaj sastanak dokazao da su Kurti i Vučić odlučili da „pregovaraju“ sa domaćom publikom, a ne jedan sa drugim. Nema sumnje da razlog za ovakav pristup oba lidera leži u njihovoj domaćoj izbornoj agendi – opštinski izbori na Kosovu koji su planirani za oktobar 2021. godine i predsednički izbori u Srbiji koji će se održati u aprilu 2022. godine, na kojima će se oni boriti da potvrde izborne pobede na prošlim izborima.

Međutim, istinski napredak u dijalogu teško se može postići ako oba lidera ne vide mogućnost za rešenje u kojem svi dobijaju i koje će odgovarati njihovim nacionalnim interesima, kao i njihovim ličnim političkim interesima.

S obzirom na to da trenutne okolnosti nisu nijednom od njih naklonjene za postizanje bilo kakvog kompromisa koji će unaprediti interese obe nacije, a koji će istovremeno povećati izglede za domaće političke dobitke, izgledi za bilo kakav napredak u dijalog nisu na vidiku.

Sledeći sastanak Kurtija i Vučića, koji se očekuje ovog meseca, biće lakmus papir za njihovu stvarnu posvećenost postizanju napretka u dijalogu pre opštinskih i predsedničkih izbora. Moja pretpostavka je da ćemo u narednom periodu u dijalogu imati „dinamični status kvo“ – pregovore bez dogovora, ukoliko Evropska unija i Sjedinjene Države ne primene opipljiv i verodostojan pristup ’šargarepa i batina’ na Kosovo i Srbiju.Ljuljzim (Lulzim) Peci je rođen je u Prištini 1966, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Teničkom Fakultetu  u „Ortega y Gasset“ u Madridu. Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu Južno-istočne Evrope u Makedoniji. On je izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED). Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.