Prvi sastanak tehničke grupe o rešenju za tablice sutra u Briselu

 

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

U Briselu će se sutra sastati tehničke grupe Prištine i Beograda za registarske tablice za vozila. Na ovom sastanku će se raspravljati o mogućnostima trajnog rešenja, potvrdili su Beograd, Priština i Evropska unija.

„U četvrtak, 21. oktobra, biće održan prvi sastanak tehničke grupe za registarske tablice za vozila. Na ovom sastanku će se razmotriti mogućnosti za trajno rešenje zasnovano na tri glavna principa“, prvi je još juče potvrdi  portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu).

Principi se, kako je kazao, zasnivaju na: 1. da trajno rešenje mora biti u skladu sa standardima i praksom Evropske unije; 2. da bude primenjivo na obe strane, 3. ako jedna strana blokira postizanje zajedničkog rešenja ili ne sprovodi ono što je dogovoreno, to je strana koja blokira dijalog.

„Ne očekuje se da će na ovom prvom sastanku biti doneta odluka“, dodao je.

Petković: Razamtraćemo sve što je neophodno za funkcionisanje Radne grupe

Direktor kancelarije za KiM, Petar Petković, potvrdio je u međuvremenu takođe da će se sutra u Briselu održati sastanak eksperata a u skladu sa sporazumom o registarskim oznakama koji je dogovoren u Briselu 30. septembra.

„A to je da se formira Radna grupa a čijem čelu je Evropska unija i gde su prisutne obe strane – i Beograd i Priština“, rekao je Petković.

On je naveo da će i jedna i druga strane imati po četiri člana u radnoj grupi, upravo za pitanja slobode kretanja, registarskih trablica i drugo.

„Krećemo sa prvim sastankom na kojem će se razmatri sve što je neophodno za funkcionisanje Radne grupe što je neophodno da bi se došlo do predloga rešenja koje bi kasnije trebalo da bude usvojeno na visokom nivou“, rekao je Petković, a preneli su beogradski mediji.

Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

U međuvremenu je i portparol EU, Peter Stano, potvrdio za Tanjug održavanje sutrašnjeg sastanka.

„Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje“, kazao je on.

Stano je naveo da će se Radna rupa, sastavljena od eksperata EU, Beograda i Prištine, sastajati redovno, kako je i dogovoreno sporazumom od 30. septembra.

Nalazi Radne grupe trebalo bi da budu razmotreni na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

U Briselu napominju da će se sastanci iz okvira dijaloga Beograda i Prištine, na nivou glavnih pregovarača i lidera, odvijati nezavisno od rada Radne grupe, prenosi Tanjug

Sporazum o privremenom rešenju za tablice postignut krajem prošlog meseca u Briselu deeskalirao je situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine zaduženih za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

O krizi zbog tablica na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.