Prvi romski mini golf klub na Kosovu

Foto: RTK2
Foto: RTK2

Mini golf klub iz Preoca koji broji 25 članova romske nacionalnosti, prvi je takav na Kosovu koji okuplja omladinu ove zajednice. Funkcioniše od prošlog leta, a smešten je na terenu u Lapljem Selu, prenosi RTK2. 

Na Kosovu funkcioniše četrdesetak registrovanih mini-golf klubova, među kojima je i prvi registrovani romski klub iz Preoca. Mladi Romi svoje umeće pokazuju na brojnim turnirima i takmičenjima.

„Naš klub smo nazvali ‘New Generations’ jer je on jedan od prvih klubova novije generacije kojim ispisujemo romsku istoriju. Ovo je prvi registrovani romski klub na Kosovu i nadam se da će se naći još neko ko će registrovati košarkaški, fudbalski, odbojkaški ili klub u nekom drugom sportu. Za sada imamo 25 članova, od kojih se pet profesionalno bavi ovim sportom i učestvuje na zvaničnim turnirima i takmičenjima“, kaže Admir Mehmeti, jedan od osnivača kluba.

Planovi ovog mini-golf kluba vezani su za prolećnu sezonu.

„S obzirom da u zimskom periodu pauziramo, dolaskom toplijeg vremena, sa predsednikom kosovske federacije planiramo učešće na našem prvom inostranom turniru u Albaniji, a ne isključujemo ni mogućnost učešća na turnirima u Nemačkoj, u Americi. Razlog formiranja ovog kluba je dobro poznat – da našu decu i omladinu odvojimo od mobilnih telefona i računara, kako ne bi gubila svoje dragoceno vreme. Pokušaćemo da ih sklonimo sa ulica i da ih dovedemo ovde, na teren, da igraju golf“, zaključuje Mehmeti.

Stručnjaci kažu da bilo koja vrsta fizičke aktivnosi, rekreativna šetnja ili profesionalno bavljenje sportom, doprinosi očuvanju zdravlja. Golf klub iz Preoca bi mogao poslužiti kao primer i ostalima da se odvaže i posvete nekom od sportova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.