Prvi potpredsednik kosovske vlade: Samo pitanje vremena kad će Izrael priznati Kosovo, Albanci i Jevreji imaju mnogo zajedničkog

U intervjuu za izraelski dnevnik, "Yedioth Ahronoth", "prvi potpredsednik" Vlade Kosova, koji je istovremeno i kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, rekao je da je priznavanje Kosova od strane Izraela "samo pitanje vremena", saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Tači je u ovom intervjuu rekao i da je "Kosovo najmlađa zemlja u Evropi i jedna uspešna priča". Kosovo snažno lobira za priznanje od Izraela koji sa Srbijom neguje tradicionalne veze.

"Prvi potpredsednik Vlade Tači je naglasio da je u poslednje dve godine došlo do približavanja vlada u Jerusalimu i Prištini," navodi se u Prištini.

“Izrael podržava Kosovo. Mi smo izgradili dobro prijateljstvo," rekao je Tači i izrazio nadu da će uskoro posetiti Izrael.

Tači je rekao da kosovski Albanci "uživaju odlične tradicionalne odnose sa jevrejskim narodom", da Albanci i Jevreji imaju "mnogo zajedničkih stvari", te da su tokom Drugog svetskog rata spašavali Jevreje.

Pročitajte još:

Izrael uskoro priznaje Kosovo?

Kulturni centar "Redžep Mitrovica" nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?

VIDEO: Svedočenja kosovskih Jevreja o progonu u Drugom svetskom ratu

“Kosovski Albanci spasili su tokom Holokausta svoje sunarodnike iz jevrejske zajednice i naše vlade su inaugurisale u Prištini jedan spomenik posvećen Jevrejima poginulim u tom periodu. Imamo mnogo zajedničkih stvari u mnogim segmentima,” dodao je Tači u ovom intervjuu.

Tači je rekao i da je priznavanje Kosova od strane Izraela samo pitanje vremena.

“Mi ćemo nastaviti da ulažemo u dobre odnose izmedu dve zemlje i zainteresovani smo za saradnju sa Izraelom u raznim oblastima. Svi ozbiljni investitori su pozvani da investiraju u našoj državi. Mi nudimo bolje uslove za poslovanje. Sadašnja situacija na Balkanu je bolja nego ikada. Nakon decenija ratova, mi smo sada postigli mir”, zaključio je Tači.

A tokom trodnevne posete Izraelu krajem februara, bivši kosovski ministar spoljnih poslova, a sadašnji predsednik kosovskog komiteta za spoljne poslove, Enver Hodžaj, složio se sa predstavnicima izraelskog parlamenta da se "intenzivniji sastanci" kosovske i izraelske strane "trebaju završiti priznavanjem Kosova" od strane Izraela.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.