Evropski parlament poziva članice na priznanje Kosova

Izvor: Info-ks/N1 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Evropski parlament (EP) je danas u Strazburu, usvojio rezoluciju o Kosovu u kojoj se od vlasti u Prištini traži da obezbjede vladavinu zakona i nezavisnost pravosuđa, da suzbiju korupciju i kriminal i omoguće uspostavljanje suda za ratne zločine na Kosovu.
 
Letonska državna sekretarka za Evropu Kalinina Lukaševica je, u ime Savjeta ministara Evropske unije, u izlaganju i prethodnoj raspravi u EP naglasila da su opipljivi rezultati u reformama i dijalogu sa Beogradom ono što vodi stupanju na snagu sporazuma o pridruživanju Kosova i EU.
 
Kalinina Lukaševica i evropski komesar Johanes Han su podvukli da su vlasti u Prištini usvojile bitne evropske zakone i propise, ali oni moraju biti sprovedeni, a to se posebno tiče "izazova oko vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala".
 
"Kosovo mora istrajno i djelatno prionuti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, što je bitno za približavanje EU", naglasila je državna sekretarka Letonije, predsjedavajućeg EU.
Izvjestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček je podvukla da vlasti u Prištini moraju voditi bitku protiv korupcije i kad su u pitanju lica na visokom nivou.
 
Evropski parlamentarci su u rezoluciji predočili da vlada Kosova "mora dati prednost uspostavljanju i saradnji s posebnim sudom za ratne zločine, čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću".
 
Oni su pozdravili rad Specijalnog istražnog tima Eulexa i izvještaj objavljen u avgustu 2014, "u kojem su izneseni uvjerljivi dokazi protiv određenih bivših viših starešina Oslobodilačke Vojske Kosova, ali ne i OVK u cjelini".
 
U cilju istrage dokaza o tim zločinima se, kako se dodaje, "pozdravlja zahtjev za stvaranje posebnog suda koji će djelovati u sklopu kosovskog pravosuđa, ali sa sudskim većem u Holandiji".
 
U rezoluciji se pozdravlja obnova dijaloga Beograd-Priština i izražava "žaljenje što mnogi potpisani dogovori nisu potpuno primenjeni".
Takođe se od vlade u Prištini zahtjeva da sprovede strukturne ekonomske reforme za rast i otvaranje novih radnih mjesta.
 
EP zemljama članicama: Priznajte Kosovo
 
Poslanici EP navode da treba nastaviti "pripreme za potpuni prenos nadležnosti Eulexa na kosovske vlasti".
 
Mada ujedno "izražavaju zabrinutost zbog izostanka bilo kakvog napretka u bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala" i kaže da je "potreban jasan signal od vlade Kosova da se sistematski bori protiv korupcije na svim nivoima i organizovanog kriminala".
 
Poslanici EP "pozdravljaju učešće Kosova u koaliciji za bitku protiv terorizma" i "sa zabrinutošću ukazuju na sve veću radikalizaciju među mladima na Kosovu, od kojih su se neki priključili teroristima u Siriji i Iraku".
 
EP takođe "podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo, jer bi se time dodatno omogućila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine".
 
U dokumentu se navodi da je došlo do napretka u slobodi kretanja, a Srbija i Kosovo se pozivaju da nastave s potpunim sprovođenjem već postignutih sporazuma, uključujući dodjelu Kosovu posebnog međunarodnog telefonskog pozivnog broja.
 
"Prima se na znanje da je jedan od prioriteta nove vlade stvaranje oružanih snaga Kosova i da se načelo teritorijalne obrane shvata kao dio nacionalnog suvereniteta", navode parlamentarci EU, uz opasku da te snage treba da budu "usaglašene s propisima EU".
 
Oni ukazuju na to da su "ostvareni pomaci u vezi sa sjeverom Kosova, posebno u pogledu izbora za gradonačelnike održanih na cijelom području Kosova i većeg broja projekata na sjeveru koji se finansiraju sredstvima EU".
 
EP podvlači da "treba nastaviti napore za stvaranje saveza srpskih opština, čime bi se paralelne strukture još više učinile suvišnima, a potrebni su dodatni stalni napori za približavanje albanske i srpske zajednice".
 
Evropski poslanici "podsjećaju vlasti Kosova na obavezu da poštuju, očuvaju i zaštite srpske i druge kulturne i vjerske spomenike koji su dio zajedničke evropske kulturne i historijske baštine".
 
Zabrinutost zbog optužbi za korupciju u Eulexu
 
Evropski parlament je, kaže se u rezoliciji, "zabrinut zbog nedavnih optužbi za korupciju unutar Eulexa, ali vjeruje da je Eulex imao i da bi još trebalo i mogao da odigra važnu ulogu na Kosovu".
Stoga pozdravlja brzu odluku Visoke predstavnice EU Federice Mogherini da se naimenuje i nezavistan stručnjak sa zadatkom da ispita te optužbe.
EP poziva Kosovo da usvoji djelotvorno zakonodavstvo za medije "kojim će se zajamčiti sloboda izražavanja i kaže da je i dalje zabrinut zbog prijetnji i napada na novinare.
 
Briga i zbog emigranata
 
U rezoluciji se "izražava snažna zabrinutost zbog nedavnog porasta broja građana koji napuštaju Kosovo i odlaze u države EU, uključujući Rome, Aškalije i Albance".
Zato se "pozivaju prištinske vlasti da se djelotvorno bore protiv kriminalnih mreža koje se bave trgovinom ljudima", navodi se u dokumentu.
N1info

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.