Prvi dan suđenja Dreničkoj grupi 2

Tokom današnjeg prvog ročišta suđenja Dreničkoj grupi 2, u, za celokupnu takozvanu Dreničku grupu, trećem, odvojenom slučaju, predstavnik specijalnog tužilaštva je pročitao optužnicu, uz nekoliko prigovora odbrane. Na suđenju je prisustvovalo svih deset optuženih, a sledeća dva ročišta će biti iskorišćena za uvodne reči odbrane, ali neće biti predstavljeni dokazi. Suđenje Dreničkoj grupi 2, nastavlja se 9. jula.

Takozvana Drenička grupa broji 15 optuženih, koji su podeljeni u 3 različita slučaja. Prvi slučaj broji četvoro pripadnika ove grupe – Sulejman Selimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni, kojima je nedavno i izrečena oslobađajuća presuda. Drugi slučaj – Drenička grupa 1, broji  sedmoro optuženih – Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci – proces je u toku i suđenje je nedavno počelo i odvija se u sudu u Severnoj Mitrovici. Treći slučaj – Drenička grupa 2, broji 10 optuženih Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, suđenje je počelo danas u sudu u Severnoj Mitrovici. Svi optuženi se terete za ratne zločine nad civilima. 

Danas je u osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici počelo suđenje Dreničkoj grupi 2, u trećem odvojenom slučaju takozvane Dreničke grupe. Optuženi u ovom predmetu – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, terete se za ratne zločine nad civilima u zatvoru u Likovcu, koji su izvršeni u avgustu i septembru 1998. godine.

Predsedavajući suda i u ovom slučaju je Darius Sielicki, uz dvoje EULEX-ovih sudija – Vidar Stensland i Ana Adamska Galant, dok je predstavnik specijalnog tužilaštva Kosova – Sezari Mihalčuku.

Na samom početku suđenja, sudija Darius Sielicki je pokrenuo pitanje navodnog rizika po zdravlje, koje je branilac Sulejmana Selimija, Gregori Gaj Smit, izneo kao argument za premeštanje suđenja na drugo mesto.

Naime, advokat Smit tvrdi da postoji rizik po zdravlje njegovog branjenika, jer u sudnici ima azbesta, koji se pojavio, kako Smit navodi, tokom renoviranja zgrade u kojoj se nalazi sudnica.

Međutim, Darius Sielicki je objasnio da ne postoji nikakav rizik po zdravlje, da azbesta nema u vazduhu, te da je i predsednica osnovnog suda u Mitrovici, Kada Bonjaku, donela odluku da se suđenje neće premestiti i da odbrana neće moći da uloži žalbu na tu odluku.

"Ja sam dobio odluku predsednice suda ovog jutra. Mogu samo da vas informišem da je predsednica odlučila da će se proces voditi u ovoj sudnici. Dobićete albansku i englesku verziju odluke i na odluku ne možete podneti žalbu," objasnio je Sielicki.

Darius Sielicki je takođe dodao da sigurnosne mere sigurno ne mogu biti razlog za premeštanje suđenja iz sudnice u Severnoj Mitrovici, jer je tokom poslednjih demonstracija u Južnoj Mitrovici, kosovska policija pokazala da je u potpunosti sposobna da odgovori na svaku situaciju.

"Mislim da mogućnost za remećenje javnog reda i mira ovde, zbog suđenja, nije ništa veća nego u bilo kom drugom delu Kosova," dodao je predsedavajući suda.

Pročitajte još: 

Suđenje Dreničkoj grupi – svedok "A" o svojim prvim danima u zatvoru u Likovcu

Branioci Dreničke grupe o svedocima: "Izdajnici, ili heroji pravde?!"

Nastavak suđenja Dreničkoj grupi: branioci veruju u "pravičnost sudskog veća"

2. dan suđenja Dreničkoj grupi – u sudu prisutni Ljuštaku, Jašari i Hadža

Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Izdat nalog za hapšenje Ljuštakua, Jašarija i Hadže

Nakon rasprave o razlozima za premeštanje suđenja, pročitana je kraća verzija optužnice protiv 10 optuženih, koja se sastoji iz dve tačke:

Tačka 1 – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku, Driton Demaj se terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika UČK-a, u saučesništvu jedan sa drugim i sa, za sada, nepoznatim članovima UČK-a, narušili integritet tela i zdravlje Svedoka "A" i svedoka "B" – dva civila zatvorena u zatvoru u Likovcu, tako što su ih tukli pesnicama i drvenim palicama, primoravali svedoka "A" i svedoka "B" da tuku jedan drugog, štipali genitalije svedoka "A" gvozdenim alatom i zatim ga vukli po podu njime – u Likovcu, opština Srbica, neodređenog datuma, u septembru 1998.

Tačka 2  – Jahir Demaku, Sulejman Selimi, Hisni Tači i Zećir Demaku su optuženi za ratne zločine nad civilima – optuženi su u svojstvu pripadnika UČK-a, u saučesništvu jedan sa drugim i sa drugim, za sada, nepoznatim pripadnicima UČK-a, u neodređenom broju slučajeva narušili integritet tela i zdravlje svedoka "A" – civila zatvorenog u zatvoru u Likovcu, tako što su ga tukli pesnicama i drvenim palicama po različitim delovima tela – u Likovcu, opština Srbica, u nekoliko neodređenih datuma, u avgustu i septembru 1998. godine.

Nakon čitanja optužnice odbrana je mahom imala prigovor na vreme održavanja sledećeg ročišta. Sa druge strane branilac Zećira Demakua, advokat Bajram Kmala, govorio je o zahtevu za alternativu pritvora njegovog branjenika, dok je branilac Hisni Tačija, Artan Ćerkimi, uputio zahtev za suspenziju pritvora svog branjenika. Međutim, odlučeno je da će morati svoje zahteve da upute u pisanoj formi ukoliko žele da dobiju odgovor od sudije. 

Poslušajte čitanje optužnice Dreničkoj grupi 2:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.