Prvi dan Hotijeve vlade: Svečana sednica vlade i plenarna sednica skupštine

Foto: Vlada Kosova

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, preuzeo je danas dužnost premijera na ceremoniji na kojoj je bio sam. Njegov kabinet sastao se i po prvi put danas na svečanoj sednici. Danas se ujedno održava plenarna sednica skupštine Kosova.

Formirana parlamentarna komisija u vezi sa upravljanjem COVID-om

U parlamentu je danas izglasano formiranje parlamentarne istražne komisije u vezi sa upravljanjem pandemijom koronavirusa, na zahtev kosovske vlade sa 74 glasa „Za“.

Predsedavajuća ove komisije je Mimoza Kusari-Ljilja iz Samoopredeljenja, njena zamenica je Eljiza Hodža iz PDK (Eliza Hoxha).

Članovi su: Ljabinota Demi-Murtezi, Fatmire Muljhadža-Kolčaku, iz LDK Ekrem Hiseni, Iljir Ferati i Veton Beriša, iz DPK Bekim Hadžiu, iz AAK Škumbin Demaljiaj, iz Srpske liste Miloš Petrović i iz NISMA-e Endrit Šalja.

Prema rečima poslanice PDK, Eljize Hodže, ova komisija baviće se svim pitanjima u vezi sa pandemijom – povodom onoga što je do sada uradila prethodna Vlada, šta će se preduzeti u vezi sa celom stvorenom situacijom, kao i istragom smrti mladića koji je preminuo u bivšoj karantin zoni u Prištini, tj Studentskom domu,.

Formiranje ove komisije podržalo je i Samoopredeljenje.

Hoti je na prvom sastanku vlade rekao da veruje u tim koji je sačinio a plan rada ocenio „ambicioznim“, javlja Koha. Iznova je naglasio da će prioriteti nove vlade biti borba protiv pandemije koronavirusa i dijalog.

Upravo o dijalogu razgovarao je još sinoć sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Kako je Lajčak napisao na Tviteru, u telefonskom razgovoru je preneo čestitke Hotiju na izboru nove vlade i rekao da se raduje bliskoj saradnji na dijalogu kojim posreduje EU i evropskoj perspektivi Kosova.

Hoti je ranije danas preuzeo dužnost ministra na ceremoniji ispred zgrade vlade, u prisustvu pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti i brojnih novinarskih ekipa. Međutim, bivši kosovski premijer, Aljbin Kurti, kako je sinoć u oproštajnoj poruci iz premijerskog kabineta i najavio, nije bio prisutan kako bi mu predao dužnost jer prema sopstvenim rečima ne može da prihvati onoga koga je razrešio i ko se predao predsedniku.

Danas i plenarna sednica Skupštine Kosova

U 10 časova počela je i plenarna sednica Skupštine Kosova, na dnevnom redu, između ostalog, su i formiranje skupštinskog odbora za ocenu upravljanja kosovske vlade pandemijom COVID-19. Skupština će takođe razmatrati i predlog za izmenu sastava skupštinskih odbora. Ova, kao i prethodne sednice, zatvorena je za medije zbog mera zaštite širenja koronavirusa, ali se prenosi uživo na YouTube kanalu skupštine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.