Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću: "EULEX-ov sud KAZAMAT"

Danas su ispred zgrade Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici i sedišta EULEX-a u Prištini održani protesti podrške lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću i penzionisanom srpskom policijskom pukovniku Dragoljubu Delibašiću, koji se već 19 meseci nalaze u pritvoru. Protestu u Severnoj Mitrovici prisustvovalo je više stotina građana, dok se u Prištini okupio očekivano manji broj. Na današnjem protestu u Severnoj Mitrovici bili su i kosovski gradonačelnici srpskih opština sa Severa, kao i predsednici srpskih privremenih opštinskih organa, predstavnici nevladinih organizacija, zaposleni u državnim institucijama i predstavnici Crkve. Pored predstavnika GI SDP, koja je jedan od organizatora današnjeg protesta u Mitrovici, prisutnim građanima ispred suda obratio se i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, koji je pozvao sudsko veće da dvojicu preostalih Srba sa zajedničke optužnice pusti iz pritvora, kako bi se branili sa slobode. 

"Naši zahtevi su jasni, tražimo odmah puštanje na slobodu. Dobiće ih (zahteve, prim.red.) i čekamo od gospodina Meučija brzu reakciju. Našem lideru poručujemo da izdrži – on je jak čovek, ne sme da dozvoli da ga nakon 19 meseci sada slome," istakla je Ivanovićeva zamenica u stranci, Ksenija Božović.

Današnji protesti su mirni protesti koji će pokazati da smo, kako je rekla dalje Božović, "jedinstveni i da smo zajedno". 
  
Božović je istovremeno upozorila da će se sa protestima nastaviti ukoliko tužilaštvo uskoro ne donese odluku da se Dragoljubu Delibašiću i Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

EULEX: Zahtev Ivanovića za odbranu sa slobode "neosnovan"

Portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon izjavila je za KoSSev da je predsednica sudskog veća odbila prošle nedelje kao neosnovan, zahtev za ukidanje pritvora Oliveru Ivanoviću, jer po mišljenju predsednice sudskog veća, advokat odbrane "nije predočio nikakve razloge kojim bi se opravdali ukidanje pritvora i zamena istog blažom merom u ovoj fazi postupka".

"Predsednica sudskog veća smatra da nije bilo značajnijih promena u okolnostima suđenja i da još uvek postoji rizik od bekstva okrivljenog i od zastrašivanja svedoka. Sa informativne tačke gledišta, tužilaštvo nije završilo sa izvođenjem dokaza, sa još deset svedoka koje sud tek treba da sasluša," navodi Solomon u pisanom odgovoru na pitanja koja je KoSSev prethodno uputio.

Na pitanje da li javno mnjenje može u ovom trenutku da utiče na sudski postupak protiv Olivera Ivanovića, odnosno odluku da se on pusti da se brani sa slobode, Nikolić-Solomon navodi da je "odgovarajući forum za donošenje odluka u sudskom postupku kao što su produženje, ili ukidanje pritvora – Sud, a ne sud javnog mnjenja."

Ima li EULEX-a rezervni plan ukoliko Oliver Ivanović u narednim danima ugrozi svoje zdravlje? Solomon kaže da EULEX ne može da komentariše "ličnu odluku okrivljenog":

"Misija ne može da komentariše ličnu odluku okrivljenog. Za dalje informacije obratite se advokatskom timu i drugim relevantim kosovskim institucijama."

U vezi sa današnjim protestima ispred sedišta EULEX-a u Prištini i zgrade Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, Nikolić-Solomon nije želela da komentariše kakve mere obezbeđenja je EULEX preduzeo.


Traže odbranu Delibašića i Ivanovića sa slobode: Sutra protesti pred EULEX-om u Severnoj Mitrovici i Prištini

Oliver Ivanović: Nemam drugog izbora​

Oliver Ivanović započeo novi štrajk glađu​

Reči “mogućnost uticaja na svedoke” u slučaju Olivera Ivanovića prerasle u frazu na koju se i dalje uporno oslanja

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, takođe se obratio prisutnima, podsetivši da su Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić već više od godinu dana, kako je rekao, "nepravedno zatočeni" u pritvoru u Severnoj Mitrovici, istovremeno pozivajući sudsko veće da donese "ispravnu odluku" i da ih pusti da se brane sa slobode. 

"Tužilaštvo je do sada saslušalo oko 50 svedoka, tačnije 47, u slučaju Olivera Ivanovića, i niko od njih nije direktno optužio Olivera Ivanovića za dela koja mu tužilaštvo stavlja na teret i zato opravdano smatramo da su zatočeni samo zato što su Srbi," naglasio je Rakić.

Na protestu su se mogli videti transparenti sa porukama "EULEX-ov sud KAZAMAT", "Meuči, reci nam koja je presuda", "EULEX failed". Građani i članovi porodice Ivanović su se nakon protesta uputili ka zgradi zatvora koja se nalazi u neposrednoj blizini suda, uzvikujući ime Olivera Ivanovića i poruke podrške. 

Građani veruju da će protesti "uroditi plodom" 

"Zaista je preterano ovo, 17 meseci je čovek u zatvoru. Svedoci su ispitani, faktički ga niko ne optužuje. EULEX ga iz političkih razloga zadržava i dalje. Da izvršimo neki mali pritisak, ako uspemo, da čovek bude pušten na slobodu. Ja mislim da će protesti da urode plodom, ovog puta bi trebalo. Nadamo se najboljem," komentarisao je jedan od okupljenih građana. 

"Šta da kažem, taj proces je nepravda, velika nepravda. To je pritisak, možda, na najjačeg čoveka koji je predvodio naš opstanak ovde – da se narod obezglavi, da nema vođu. Mislim da je to pritisak zato što je Srbin." izričit je bio jedan od starijih sugrađana.

Okupljeni građani, ipak, mahom su odmahivali rukom, ne želeći da bilo šta komentarišu. Poslušajte šta su neki od građana koji su protestovali danas, rekli:

Protest i u Prištini

A isti protest održan je danas u podne i u Prištini, ispred sedišta EULEX-a, kako je i bilo najavljeno. Kim radio javio je da je bilo okupljeno oko stotinjak građana, dok Koha navodi njih oko tridesetak. Ovaj prištinski portal javio je i da je događaj izazvao veću medijsku pažnju, uz pojačane mere policije.

Okupljeni građani nosili su srpske zastave i transparente sa motom skupa "Pravda da, politizacija pravde ne", "Politički zatvorenik". 

"Mi očekujemo brzu reakciju jer je situacija alarmantna. Naši zahtevi danas su jasni, dali smo im rok i očekujemo da vidimo njihovu reakciju. Očekujemo da im proradi savest," kazala je za Kim radio potpredsednica SDP-a Ksenija Božović, koja je prisustvovala i ovom protestu. 

Oliver Ivanović štrajkuje već tri dana i do sada je izgubio tri kilograma u težini, rečeno je na današnjem skupu.

 "Vremena nemamo, vreme nam ide, nevin čovek leži u pritvoru, za tri dana je izgubio više od tri kilograma i možemo da očekujemo samo da će njegovo zdravstveno stanje, iz dana u dan, samo da se pogoršava," prenosi Kim radio.

Na skupu u Prištini govorio je i Ivanovićev brat Miroslav koji je prethodno prisustvovao i skupu u Severnoj Mitrovici. Za njega je EULEX glavni krivac, a njegov brat apsolutno nevin:

"Glavni krivac za nas je EULEX, od njih tražimo da preduzmu ono što bi trebalo da preduzmu u cilju zaštite pravde, i pre svega ljudskih prava. Ovde su ljudska prava ugrožena. Imate čoveka koji je apsolutno nevin, čoveka kome se Albanci na ulici zahvaljuju."

Kim radio javlja i da je jedan od organizatora protesta i Živojin Rakočević, koji je direktor Kulturnog centra u Gračanici. On je na skupu u Prištini rekao da su građani, intelektualci i novinari odlučili da dođu ispred EULEX-a kako bi odatle rekli da je Oliver Ivanović politički zatvorenik.

"Olivera Ivanovića drže u zatvoru zbog formiranja Specijalnog suda, praveći time jedan lažni balans koji nema nikakvog osnova i protiv tog balansa i protiv takvog etničkog pristupa smo se mi i okupili. Želimo da kažemo i poručimo EULEX-u da ne može biti političkih zatvorenika, a ovaj čovek je, prema onome što sada vidimo, prema onome što iznutra znamo, politički zatvorenik."

Sledeći skup podrške Oliveru Ivanoviću održava se sutra i u Novom Sadu pod motom "Za život, za pravdu, za slobodu!"

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.