Protest u Dečanima protiv vraćanja zemljišta manastiru

Izvor: Tribuna (delovi teksta originalno preuzeti sa RTK 2media.unmikonline.org)

Postignut je dogovor kojim manastir Dečani treba da prenese svoje zemljište opštini Dečani i koje će se zajednički koristiti kao rekreativni park. 

(Sa druge strane, prim.red.)  u organizaciji saveza istoričara Kosova "Alji Hadri" u Dečanima je u toku protest protiv memoranduma o razumevanju izmedju opštine Dečane i manastira Visoki Dečani, koji podrazumeva vraćanje zemljišta srpskom manastiru. 

Oni navode da će zemljište u vlasništvu preduzeća Apiko i Iliria pripasti manastiru Visoki Dečani. 

Istoričari se protive memorandumu o čijoj realizaciji danas odlučuje Opština Dečane. Protest podržava i pokret Samoopredeljenje.

Opština treba da vrati zemljište manastiru nakon odluke Vrhovnog suda Kosova kojom se manastiru Visoki Dečani potvrđuje vlasništvo nad više od 20 hektara zemljišta u Dečanima.

Ova odluka je više puta nailazila na otpor lokalnog albanskog stanovništa, koje je u prethodnom periodu organizovalo brojne proteste. Ali međunarodna zajednica, a posebno američka ambasadorka Trejsi Džejkobson je više puta isticala da se mora primeniti i poštovati odluka kosovskog Vrhovnog suda o vlasništvu zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani.

Vrhovni sud Kosova je potvrdio vlasništvo manastira nad 23 hektara manastirske zemlje, koju manastir koristi od 1997. godine, a koja je bila u vlasništvu Crkve do 1946. godine i nacionalizacije koju je sproveo komunistički režim kada je manastiru oduzeto 700 hektara zemlje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.