Sever Kosova samoodrživ samo uz jake veze sa centralnom Srbijom

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije, Nenad Popović, koji je ujedno i predsednik Ekonomskog saveta DSS-a, kao i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u drugom delu svoje današnje posete Severnom Kosovu preneo je privrednicima i simpatizerima Demokratske stranke Srbije poruku da postoje ruski investitori koji su zainteresovani za ulaganje u Trepču i Sartid.
 
Nakon konferencije za štampu i obilaska glavnog mosta, Nenad Popović je drugi deo svoje posete posvetio ekonomskim pitanjima, sastavši se sa privrednicima u prostorijma Društva srpsko-slovenske solidarnosti Grigorije Stepanovič Ščerbin. 
 
Govoreći o mogućim potencijalima za ulaganja ruskih investitora u Sever Kosova, Popović je rekao da budućnost razvoja Severnog Kosova leži u ulaganju Srbije i to kroz bespovratne kredite, te da Rusija u tome može pomoći. "Jedini logični partner za Trepču je Rusija uz neku drugu zemlju," naglasio je Popović.
 
Nenad Popović govori  za Kosovo Sever portal:
 
Da li bi Sever Kosova mogao da bude ekonomski samoodrživ i kako?
 
Mogao bi da bude samoodrživ isključivo sa najvećim mogućim paralelnim vezama, horizontalnim vezama sa centralnom Srbijom. Drugog načina nema. Istorijski je potvrđeno da Kosovo, pogotovo Sever Kosova, može biti samoodrživo jedino kada je sa svim privrednim sistemima u Srbiji povezan najdubljim mogućim vezama. Sa druge strane, potrebno je sada, posle ekonomske krize, osmisliti i potpuno novu strategiju – kako da se još više pojačaju veze sa svim delovima centralne Srbije, jer ta sinergija centralne Srbije i severa Srbije sa ovim južnim delom – Kosovom i Metohijom, a pogotovo sa srpskom zajednicom, sigurno da omogućava veliki potencijal – kako u poljoprivredi, tako i u industriji. 
 
Po Vama najveći ekonomski potencijali Severnog Kosova bi bili poljoprivreda, industrija, turizam?
 
Sigurno. Međutim, isključivo ukoliko je Kosovo integralni deo Republike Srbije. Svaki drugi pokušaj da se od Kosova napravi neko ekonomsko ostrvo, koje neće sarađivati sa Srbijom i koje će imati granicu između centralnog dela Srbije i Kosova je osuđen na propast, ekonomsku propast. Ne sme da postoji  granica; ne sme da postoji kamen na putu između Kosova i centralne Srbije, jer sa što dubljom integracijom, bez carina, bez ikakvih ograničenja, mi povećavamo standard građana na Kosovu i Metohiji. Ja pre svega vidim potencijale u sferi poljoprivrede i industrije; strukturno to vidim u oblasti preduzetništva, malih preduzeća, pogotovo porodičnih, jer mislim da to ima budućnost. Takođe, uloga države je ključna. Kao što Italija, ili Rusija, ili Amerika pomažu svojim nerazvijenim delovima, tako isto Republika Srbija treba da učini sve da jedan od prioriteta u ekonomskom razvoju, što je i ustavna obaveza, bude ravnomeran regionalni razvoj. Srbija mora za ovaj prostor da odvoji najveći deo sredstava, jer samo ravnomernim regionalnim razvojem može se podići standard građana u celoj Srbiji. Ne može država da bude jaka, ekonomski jaka, da građani dobro žive, ukoliko se živi dobro samo u Beogradu, a loše na jugu Srbije i ovde na severu Kosova i Metohije. 
 
Prema Vašim saznanjima, šta će se dogoditi sa jezerom Gazivode?
 
To je jedno od ključnih pitanja koje je često spominjano i u Briselu. Srbija treba da vodi računa isključivo o svojim interesima. Ja bih se zaustavio na tome da su Briselski sporazumi protivustavni. Srbija je ulagala u Gazivode i tu nije samo pitanje Gazivoda, tu je i pitanje termoelektrana kao i pitanje železnice. Neko želi da zaboravi sve te dugove. Srbija je uložila 17 milijardi evra samo u te konkretne objekte, a gde su ostali objekti i gde je ostala imovina?! Pitanje imovine zapad razume, neko može i da se buni protiv toga, ali oni svoju imovinu štite na najbolji mogući način. E tu je, ponovo kažem, bitna uloga države. Da time i rezimiram, bez jake države, srpske, ovde na Kosovu i Metohiji, nema ni ekonomskog razvoja. Sa jakom državom biće prosperiteta. 
 
Mere programa DSS-e za razvoja Srbije možete pogledati ovde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.