GI SDP traži zamrzavanje dijaloga sa Prištinom

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

U saopštenju Građanska inicijativa oštro kritikuje Misiju Euleksa i prištinsko pravosuđe "šokirana količinom nepravde prema jednom od najuglednijih Srba, ali i kosmetskim Srbima". 

"Za osumnjičene zločince i kriminalce koji nisu Srbi sa Kosmeta postoji mogućnost kućnog pritvora, mogućnost dokazivaja nevinosti sa slobode, …ali za Srbe koji se suočavaju sa montiranim optužbama takva prava ne postoje", navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je odlukom o produženju pritvora iskazano nepoverenje prema Vladi Srbije koja je dala čvrste garancije da će se Ivanović odazvati svakom pozivu suda i nepoštovanje prema svima koji su od Suda tražili da se Ivanoviću bar omogući da svoju nevinost dokazuje sa slobode.

GI SDP traži od prištinskog suda da u zakonskom roku razmotri žalbu Ivanovićevog advokata, a od Vlade Srbije "očekuje da zamrzne pregovore u Briselu dok garancije koje je ponudila za pritvorene Srbe ne budu prihvaćene".

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Mitrovici uvažio je juče zahtev Kancelarije Specijalnog Tužilaštva Kosova (KSTK) i odredio produženje pritvora Ivanoviću za dva meseca.

Ivanović je uhapšen 27. januara, a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zlocinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujuci teško ubistvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.