Protest protiv rasizma u Prištini

Protest protiv rasizma
Foto: Koha, printscreen

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon protesta u Kosovu Polju, ponovo je organizovan protest „Protiv rasizma“ zbog slučaja dvanaestogodišnjaka kojeg je pripadnik komunalnog preduzeća pronašao mrtvog.

Demonstranti su ovaj put tražili razrešenje predmetnog tužioca, jer je prema njihovom mišljenju on zanemario slučaj, izveštava TV Arta. Rekli su da žele pravdu i odgovornost od policije i tužilaštva. Protestu su se pridružili i poslanici opozicionih stranaka.

Među njima je bio i predsednik skupštinskog Odbora za zajednice i povratak, Đeljal Svećla. On je ukazao na to da je formirana radna grupa koja će istražiti šta je pošlo po zlu u rešavanju slučaja dečaka starog 12 godina.

Prema Svećli, tužilac je taj koji nije uzeo u obzir izvještaje o silovanju i nije naredio hapšenje osumnjičenog koji je, prema njegovim riečima, imao krivični dosije.

Protest za ispitivanje pravosuđa počeo je na trgu Skenderbeg i završen je pred Tužilačkim većem u Prištini.

Slični protesti organizovani su i nakon što je Romkinja napadnuta od strane maloletnika u Uroševci i to nakon lažnih navoda u medijima da je ova osoba bila uključena u otmicu dece. Ovaj slučaj dočekao je sudski epilog i mladić je kažnjen sa godinu dana u kazneno-popravnoj ustanovi.

Povezani članci:

Osumnjičenom za ubistvo i seksualno zlostavljanje maloletnika preti do 25 godina zatvora

Kosovo Polje: Danas protest grupe aktivista zbog „policijskog nemara“ u slučaju ubistva dvanaestogodišnjaka

Širenje lažnih vesti dovelo do fizičkog napada na Romkinju

Maloletnik iz Uroševca osuđen na godinu dana u kazneno-popravnoj ustavnovi zbog brutalnog napada na Romkinju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.