Proroković: Prijem Kosova u UN opasno igranje sa geopolitičkom pozicijom Srbije

Srbija ne sme da dozvoli prijem Kosova u Ujedinjene nacije (UN), smatra saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković. To bi, ocenio je, predstavljalo "opasno igranje" u geopolitičkom kontekstu sa budućim pozicioniranjem Srbije, kako u regionalnim, tako i u ukupnim međunarodnim odnosima. Svoj stav Proroković je izneo u pauzi međunarodne konferencije "Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima" koja je danas održana u Beogradu, a na kojoj je učestvovala i premijerka Srbije, Ana Brnabić. 

"Ako oni budu primljeni u ponedeljak, u utorak će nas tužiti Međunarodnom sudu pravde za genocid. U sredu će aplicirati u NATO, u četvrtak će biti primljeni u NATO, a u petak će instrumentalizovati pitanje Bujanovca i Preševa kroz strukture NATO-a," naveo je Proroković jedan od, kako on vidi, mogućih nepovoljnih scenarija, prenela je agencija Tanjug.

Proroković je istakao da Srbija tada neće imati problema sa Vladom u Prištini nego sa, ocenio je, celokupnim NATO-om.

Kazao je, prenosi ista agencija, i da je pitanje Kosova danas aktuelnije u svetu nego 2008, kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost.

"O Kosovu se govori, a Srbija se i te kako pita. U nekom trenutku će morati da se nađe sveobuhvatno rešenje za sve slične ili identične konflikte u svetu. Taj trenutak još nije došao, a kada će, mi to ne možemo predvideti," rekao je.

Brnabić: Srbija neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji

Premijerka Ana Brnabić navela je, sa druge strane, da je Srbija spremna da u rešavanju problema Kosova učestvuje na "zreo i odgovoran način", ali neće priznati "postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji".

Sukob srpskog i albanskog naroda ne može se, smatra, rešiti tako što će jednoj strani "biti pružena podrška za svaki zahtev, koliko god on bio nerazuman", a od druge strane očekivati da "pogne glavu i pristane na svako nametnuto rešenje", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ocenila je i da je "projekat koji sebe naziva 'Republikom Kosovo' bio i jeste osuđen na neuspeh".

"Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i sasvim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom delu Evrope uspostavili trajna stabilnost i mir," istakla je Premijerka.

Govorila je, između ostalog, i o uzurpiranju srpske imovine, rušenju grobalja, kao i broju raseljenih sa KiM-a.

Konferenciju Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima organizovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.