Pronađeno 350.000 kg pokvarenog mesa na Kosovu u prethodne tri godine

meso
FOTO: Gazeta Express

Pokvareno meso postalo je „specijalitet“ u magacinima marketa na Kosovu, piše Gazeta ExpressSamo tokom ove godine pronađeno je i uništeno oko 120.000 kilograma pokvarenog mesa. Dok, prema podacima Agencije za hranu i veterinu (AHV) za prethodne tri godine, taj broj iznosi 350.000.

Samo u nedelju, u magacinu u selu Sige u Peći, pronađeno je i oduzeto 3.200 kilograma mesa koje „nije ispunjavalo uslove za korišćenje“, piše Gazeta Express.

Pored mesa, kako navodi Kosovska policija, pronađena je i koža životinja, kao i sedam glava krava i goveda bez identifikacionog broja.

Agencija za hranu i veterinu takođe je potvrdila da meso ne ispunjava uslove za korišćenje, te da je ono bilo skladišteno u prostoriju na sobnoj temperaturi, iako bi trebalo da se skladišti na -18 stepeni.

Kako prenosi Gazeta Express, inspektori ove agencije se skoro svakog meseca susreću sa pokvarenim mesom.

Prema podacima AHV, samo ove godine zaplenjeno je 120.000 kilograma pokvarenog mesa, a u poslednje tri godine ukupno 350.000.

Meso čini 20 procenata ukupne količine prehrambenih proizvoda koji se koriste na Kosovu, dok je 40 miliona kilograma godišnji iznos uvezenog mesa.

Jedan od prvih slučajeva pronalaska velike količine mesa „sumnjivog kvaliteta“ na Kosovu dogodio se prošle godine. Reč je o mesu koje je, kako su preneli kosovski mediji, dopremala belgijska kompanija VEVIBA.

Pročitajte još:

U Belgiji skandal zbog lošeg mesa koje je izvoženo i na Kosovo

Peć: Prodavao pokvareno meso

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.