Pronađeni posmrtni ostaci na groblju u Prizrenu, sumnja se da je reč o osobama sa spiska nestalih

 

FOTO: Komisija Vlade Kosova za nestala lica

Nakon jučerašnjih iskopavanja posmrtnih ostataka u selu Prekazu kod Srbice, komisija za nestala lica kosovske vlade saopštila je da su danas pregledane još tri lokacije na prostoru gradskog groblja u Prizrenu. Pronađeno je više posmrtnih ostataka, a Komisija za nestale sumnja da su u pitanju „žrtve rata na Kosovu“.

Ekshumirani ostaci će, kako navode, biti upućeni u Institut za sudsku medicinu na ispitivanja i identifikaciju, odnosno DNK analizu.

Nakon ovih postupaka biće utvrđen broj ekshumiranih osoba i njihov identitet.

Istovremeno, dodaju iz Komisije da pronađeni posmrtni ostaci mogu pripadati žrtvama rata a koje se i dalje nalaze na listi nestalih osoba.

Iskopavanje se vršilo u prisustvu predstavnika komisije kosovske vlade za nestala lica, jedinice Uprave policije za istraživanje ratnih zločina, forenzičara iz Instituta za sudsku medicinu i uz podršku EULEX-a.

Gradsko groblje u Prizrenu 13. je lokacija na kojoj su se vršila iskopavanja u toku ove godine, s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka poginulih tokom rata na Kosovu.

Samo dan ranije pronađeni su posmrtni ostaci, potencijalno nestalih lica, odnosno, kako su naveli iz Komisije za nestala lica, „žrtava rata“, u selu Prekazu u Srbici.

Kuštrim (Kushtrim) Gara iz ove Komisije tada je rekao za prištinske medije da se njihov rad nastavlja „sa maksimalnom posvećenošću kako bi se bol porodica ublažio i strepnja čekanja došla do kraja“.

Krajem oktobra su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se takođe sumnja da je poginula tokom rata 1999. godine pronađeni na groblju u jednom naselju u Prizrenu. Nedelju dana ranije u mestu Bistražin kod Đakovice, po drugi put od 1999. godine, pronađene su kosti oko četiri žrtve iz perioda rata.

Povezane vesti:

Posmrtni ostaci pronađeni kod Srbice, sumnja se da su sa spiska nestalih

Pronađeni ljudski posmrtni ostaci iz vremena rata u Prizrenu
Pronađeni posmrtni ostaci i u Prištini
Pronađeni posmrtni ostaci kod Đakovice
Dva dana kopanja kod Peći bez rezultata, potraga za masovnim grobnicama na još tri lokacijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.