Dva dana kopanja kod Peći bez rezultata, potraga za masovnim grobnicama na još tri lokacije

iskopavanja posmrtni ostaci rat nestali
FOTO: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Dvodnevna iskopavanja u Ljubeniću kod Peći nisu dovela do pronalaska posmrtnih ostataka. Ekipe policije, tužilaštva i Instituta za sudsku medicinu izvršile su iskopavanja na ovom delu nakon sumnje da se tamo nalaze ostaci ubijenih i nestalih tokom rata. Na drugim lokacijama na Kosovu nastaviće se iskopavanja.

Na groblju sela Ljubenić dva dana su vršena iskopavanja u potrazi za posmrtnim ostacima tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Međutim, sumnje da bi se ovde mogli nalaziti ostaci nekog koga su ubile srpske snage nisu potvrđene.

„Juče i danas smo dolazili i kopamo na mestima gde se još sumnja da ima posmrtnih ostataka. Zapravo, juče smo kopali na dva mesta, gde ništa nismo našli. Danas smo na seoskom groblju i kopamo“, izjavio je Valjon Hiseni (Valon Hyseni), forenzički antropolog u IML-u.

Hiseni kaže da će se iskopavanja na teritoriji Kosova nastaviti i narednih dana.

„Ozbiljno se odnosimo prema svim zahtevima koje imamo, a koji se skoro već izvršavaju. Osim u Ljubeniću, narednih dana nastavljamo i u selu Bistražin kod Đakovice, Kamenici i Podujevu“, izjavio je Hiseni.

Meštani Ljubenića i dalje imaju nadu da će posmrtni ostaci nestalih biti pronađeni, više od dve decenije kasnije.

Predstavnik ovog pećkog sela Nezir Jahmurataj kaže da su oni ti koji su obavestili institucije o sumnji na posmrtne ostatke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.