Profil najtežih pacijenata: Korona žestoko napada mlade muškarce

Tatjana Adžić Vukičević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Broj zaraženih koronom u Srbiji nezaustavljivo raste, a u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti – zajedničko im je i to da nisu vakcinisani.

„Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante ni izabranom lekaru“, tako, u izjavi za Nova.rs, direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević opisuje profil najtežih pacijenata koji leže u njenoj bolnici i bore se za dah na intenzivnim negama.

Kasno zatraže pomoć, kada njihovo stanje već postane alarmantno.

„Kada im postane nepodnošljivo loše oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše  prijema u Infektivnoj klinici. Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu. 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu“, kaže dr Vukičević.

Doktorka Vukičević dočekuje i bori se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

„Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni,  iznureni su, bledi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane“, upozorava dr Adžić.

„Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcinisane osobe“, kaže dr Adžić Vukičević.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.