Profesorica u Goraždevcu: Razgovor je lek za sve probleme

profesorica matematike goraždevac

,,Ništa bez razgovora oči u oči ne možemo saznati, razgovor je lek za probleme”, naglašava nastavnica matematike i informatike u osnovnoj školi u Goraždevcu Tamara Petrović. Prema njenim rečima, glas mladih se ne čuje dovoljno.

U razgovoru za Radio Goraždevac ova mlada profesorica ističe kako je razgovor najefikasnija metoda.

„Razgovor je lek za probleme, ne samo lek nego i barem neko olakšanje za bilo kakve probleme mladih. Ništa bez razgovora oči u oči ne možemo saznati. Nema pouzdanije metode od te“.

Glavno je identifikovati problem, što bi bilo već pola rešenja, dodaje.

„To je verovatno nekad i teže nego rešavanje samog problema. Kad identifikujemo problem, već smo na pola rešenja. Mnogo je važno da razgovaramo sa mladima, da ih razumemo u problemima“, navodi ona dalje.

Naglašava specifičnost adolescentskog perioda gde problemi deluju ogromno i nerešivo kao i važnost pravih i pogodnih reči koje treba uputiti mladoj osobi koja ima neki problem, bili mi u mogućnosti da ga rešimo ili ne. Napominje kako je uvek jedan od problema koji muči mlade nezaposlenost.

„Znamo da u tom nekom pubertetskom ili adolescentskom periodu neki problem koji baš nije neki veliki problem za nas u tom nekom uzrastu deluje preveliko. Deluje kao nešto nerešivo, stvara nam teret. I ja sam bila u tim godinama pa znam da neki banalni problemi koje, sada kada pogledam iz ove tačke gledišta, jesu bili banalni problemi. U mojoj glavi su tada bili ogromni problemi, nerešivi problemi“.

Važno je da pored sebe uvek imamo osobe koje mogu da razgovaraju sa nama o tim problemima, upućuje mladi pedagog.

A kako da razgovaraju?

„Pa uvek je potrebno reći mladim osobama da razumete u čemu je problem, možda ne znam da rešim taj toj problem, ali hajde da o njemu razgovaramo, pa ćemo videti šta možemo da uradimo o tome što te muči“, kaže dalje.

Profesorica u ovoj goraždevačkoj školi na kraju razgovora navodi da je nedostatak zaposlenja jedan od ključnih problema za ovo mesto.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.