Iznenađenja obrnute dileme

FOTO: Evropska kuća

Piše: Demuš Šaša (Demush Shasha)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Кada je počeo rat u Ukrajini, svi smo bili ubeđeni da možemo da se oslonimo na SAD, ali je dilema bila da li možemo da se oslonimo na EU? Danas, dve godine kasnije, suočeni smo sa obrnutom dilemom: znamo da možemo da računamo na EU, ali da li možemo da računamo na SAD?

Pre početka rata u Ukrajini postojala je pretpostavka u transatlantskim odnosima: pred Rusijom su SAD predvidiv saveznik na koga se može osloniti, dok je Evropska unija nepredvidiv rizik kojim se mora upravljati. To je bilo tako, ne iz nekog mističnog razloga, već zato što se jednostavno pokazalo teškim za EU ​​kao telo sastavljeno od 27 suverenih vlada, da brzo i odlučno deluje na međunarodnoj sceni. Tamo gde su SAD imale jednog donosioca odluka, EU ih je imala 27.

Međutim, dve godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, ova pretpostavka se dovodi u pitanje. U vreme kada je rat u Ukrajini ušao u izuzetno krhku fazu i kada je Ukrajini hitno potrebna vojna podrška, Evropska unija je postala njen najlojalniji pristalica.

Do sada je EU sa 144 milijarde evra finansijske pomoći daleko najveća podrška Ukrajini, dok je novim finansijskim paketom od 50 milijardi evra zacementirala podršku Ukrajini do 2027.

S druge strane, političke podele u SAD i izgledi za Trampov povratak u Belu kuću ugrozili su ne samo vojnu podršku SAD Ukrajini, već i njen međunarodni kredibilitet. Кako stvari sada stoje, i u scenariju gde američki Кongres ne uspe da odobri najnoviji vojni finansijski paket za Ukrajinu, sva pomoć Ukrajini zavisiće isključivo od EU.

Drugim rečima, cela sudbina zapadnog poretka biće u rukama EU.

Naravno, početni skepticizam prema EU je bio razumljiv. Prepoznajući evropsku energetsku zavisnost od ruskog gasa, bilo je potpuno očekivano da EU neće moći da se suoči sa ruskim medvedom.

U stvari, čak ni sama EU nije očekivala da će ruska invazija na Ukrajinu biti tako duboko transformativni događaj za EU.

Na početku rata u Ukrajini, maksimum koji je nemački kancelar Šolc bio spreman da ponudi bili su „kaputi i šlemovi“, dok je danas reč o snabdevanju Ukrajine tenkovima i avionima.

Ekonomija EU je na putu da čitavu ekonomiju dovede u ratno stanje. Zemlje članice EU su 2023. podigle vojni budžet na rekordne nivoe od 1989. godine, dok će do kraja ove godine broj zemalja članica NATO-a, koje će dostići standard od dva odsto NATO-a, biti utrostručen. Vojni budžet EU će dostići 380 milijardi evra, ovaj nivo je jednak ruskom.

EU je prvi put uspostavila Evropski mirovni mehanizam, koji je postavio temelje onoga što se do juče smatralo crvenom linijom za EU: vojne integracije među državama članicama.

U tom duhu, Evropska odbrambena agencija je prvi put započela zajedničku nabavku municije. Po svoj prilici, EU će uspeti da proizvede milion projektila do kraja ove godine.

Sve ovo je navelo nemačkog ministra odbrane da izjavi da se oseća „veoma optimistično“ u pogledu kapaciteta EU da popuni svaku prazninu koju bi eventualno povlačenje SAD izazvalo.

Odražavajući nepokolebljivu posvećenost Evrope pobedi Ukrajine nad Rusijom, predsednik Makron je ove nedelje odbio da isključi mogućnost da se evropske trupe rasporede na ukrajinskom ratištu. I dok je kancelar Šolc brzo demantovao tako nešto, sama činjenica da se o takvoj ideji raspravlja iza zatvorenih vrata ukazuje na transformaciju bez presedana kroz koju je EU prošla od početka ruske invazije na Ukrajinu.

S druge strane, energetska transformacija EU bila je podjednako impresivna. Sa početkom rata u Ukrajini, Rusija je iskoristila evropsku energetsku zavisnost kao ekonomsko oružje. Sa prvim znacima evropskog otpora, Rusija je zatvorila gasovod „Severni tok 1” sa ciljem da Evropu baci na kolena.

EU je na ovaj neprijateljski čin odgovorila najbržom energetskom transformacijom u ljudskoj istoriji.

Pre početka rata u Ukrajini, 45 odsto evropskog gasa se uvozilo iz Rusije. Danas je taj broj pao na 15% i nastavlja da pada.

Sve ovo je omogućeno zahvaljujući finansijskom programu EU „REPoverEU“ od 300 milijardi evra. Program je smanjio zavisnost od ruske energije diverzifikacijom svojih dobavljača od Egipta i Izraela, do Norveške i Кazahstana.

Takođe, program je po prvi put obezbedio zajedničku kupovinu energije u ime svih zemalja članica EU. Tako je EU snabdevena sa 13.4 milijarde kubnih metara gasa, čime je premašen prvobitni plan od 11.6 milijardi.

Palelno, EU je udvostručila svoja ulaganja u obnovljive izvore, osiguravajući da sada po prvi put EU proizvodi više električne energije iz izvora sunca i vetra, nego iz gasa.

Sada ukupno 39% električne energije u EU dolazi iz obnovljivih izvora.

I na kraju, EU je postavila gornju granicu cena gasa i nafte, čime je obezbedila da danas cene gasa u Evropi budu niže nego pre početka rata u Ukrajini, dok su evropska skladišta gasa puna rezervnih zaliha.

I poslednje, ali ne manje važno, su sankcije uvedene Rusiji. Ove nedelje EU je odobrila trinaesti paket sankcija, kojima se Rusiji oduzima pristup kritičnoj tehnologiji potrebnoj za održavanje njenog vojnog aparata.

Ruske banke su isključene iz SVIFT-a, dok sankcije nagrizaju rusku ekonomiju tako što pogađaju njene devizne rezerve i remete njen lanac snabdevanja.

U sredu je predsednica Evropske komisije gđa. Ursula fon der Lajen upozorila je na pokretanje procedura za korišćenje zamrznutih 200 milijardi evra ruske imovine za finansiranje kupovine ukrajinske municije.

Od početka rata u Ukrajini, pokazao se kao rat pun iznenađenja. Ukrajina je iznenadila otporom i herojskom hrabrošću, dok je Rusija iznenadila impresivnim neuspehom i nesposobnošću.

A u duhu prijatnih iznenađenja je iznenađenje EU. Кada je počeo rat u Ukrajini, svi smo bili ubeđeni da možemo da se oslonimo na SAD, ali je dilema bila da li možemo da se oslonimo na EU? Danas, dve godine kasnije, suočeni smo sa obrnutom dilemom: znamo da možemo da računamo na EU, ali da li možemo da računamo na SAD?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.