Politička kriza i pozicija Srba

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Iako su poslanici Srpske liste podržali koaliciju okupljenu oko Ramuša Haradinja da upravlja Skupštinom, podrška za formiranje vlade mogla bi da izostane. Na Kosovu se još uvek ne zna koja će politička opcija kosovskih Albanaca upravljjati vladom. Ustav Kosova, inače, omogućava Srbima ministarsko mesto bez obzira ko formira vladu.

Nakon podrške Srba u Parlamentu Kosova koaliciji oko Haradinaja, kosovska javnost očekuje isti scenario i oko formiranja vlade. 
Srpska lista još nije predložila svog kandidata za potpredsednika Skupštine, što prema rečima lidera ove inicijative, Branimira Stojanovića znači da Haradinaj može ostati bez podrške Srba u formiranju vlade. 
 
“Još ne znamo da li ćemo učestvovati u Vladi, vrlo je jasno šta želimo, a videćemo da li ćemo naći partnera za to”, rekao je Stojanović za B92. 
 
Podrška Haradinaju doprinela je zatezanju odnosa Tačijevih i srpskih poslanika, smatra Nenad Rašić, poslanik Progresivne demokratske stranke. 
Prema njegovim rečima, “odluka Srba da budu presudni faktor i omoguće koaliciji oko Haradinaja da bude na čelu skupštine je politička nezrelost”. 
 
Političkoj igri u formiranju kosovske vlade sada su se pridružili i Srbi. Promenu odluke da budu neutralni, čime bi možda sačuvali pozicije kod Tačija i Haradinaja, predstavnici Srpske objašnjavaju da su time želeli izbegavanje institucionalne krize. 
 
“Nismo mi stali ni na jednu ni na drugu stranu, ono što su Srbi uradili jeste da su sprečili eskalaciju krize koja već jedno vreme postoji”, smatra Stojanović. 
 
Rašić je ocenio da su Srbi pokazali da nisu spremni da budu odgovoran činilac na Kosovu. 
 
Ko god da bude formirao vladu, Ustav Kosova garantuje Srbima učešće u njoj. Ukoliko žele Srbi mogu da blokiraju konstitusanje vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.