Profesor sa Jejla: Kosovu preti istraga UN zbog namere deportovanja Tienmua Maa

Kutri i Ma
FOTO: Aljbin Kutri/Fejsbuk

Profesor iz oblasti ljudskih prava Univerziteta Jejl, Džejms Silk, uputio je pismo kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, kojim iskazuje zabrinutost zbog namere kosovske vlade da deportuje advokata za ljudska prava, Tienmua Maa (Tienmu Ma) koji je autor izveštaja kosovske skupštine o deportaciji šest turskih državljana 2018. piše Koha.

Profesor Silk navodi da je zbog ekspertskog nezavisnog izveštaja o deportaciji šestorice turskih državljana Tienmu Ma bio meta „neodgovornih javnih napada na račun njegovog integriteta i karaktera od strane predsednika Hašima Tačija“.

„Kako sam razumeo, sada su isti zvaničnici vladine Kancelarije za državljanstvo, azil i migracije koji su odgovorni za deportaciju turskih državljana, naredili i gospodinu Ma da napusti zemlju“, stoji u pismu profesora Silka.

Ovakva dela vlade otvaraju prostor za istagu od strane specijalnog izvestioca UN-a za situaciju branilaca ljudskih prava, smatra.

Silk je opisao postupke prištinskih vlasti kao osvetu zbog njegovog rada na izveštaju o deportaciji turskih državljana, poznatih kao „gulenisti“.

„Tužan sam što vaša vlada iz, kako se čini, neprimerenih političkih razloga, preti prisilnim uklanjanjem ovog finog momka i javnog službenika posvećenog zemlji kojoj je pokušao da verno služi, žrtvujući ponekad i sopstvene interese“, istakao je.

Takođe je na kraju svog pisma posavetovao vlasti na Kosovu da preispitaju svoju odluku pre nego što ovo pitanje postane „uzrok međunarodne sramote“ za Kosovo.

„Radi ugleda Kosova kao demokratske države koja poštuje ljudska prava i vladavinu zakona, molim vas da garantujete sigurnost gosodinu Maa. Dalje, molim vas, prvo, da vaša vlada ne preduzme korake da ga deportuje, drugo, da vaša vlada preispita svoju neprimerenu i štetnu odluku pre nego što ovo pitanje postane uzrok međunarodne sramote za Kosovo i pre nego što dodatno našteti gospodinu Maa”, zaključio je Silk.

Podsećamo, Maa je u februaru ove godine Kurti, tadašnji premijer, imenovao za savetnika za spoljnu politiku u oblasti ljudskih prava.

Tom Gaši: Uskraćivanje dozvole boravka advokatu za ljudska prava primitivna osveta

Tom Gaši, advokat Tienmua Maa, rekao je za Kohu da odluka o njegovoj deportaciji još nije stupila na snagu, jer ih vlada nije obavestila o toj odluci, iako je, navodi, odluka objavljena u medijima, na šetetu Maa.

Prema njegovim rečima, u relevantnom administrativnom uputstvu se navodi da odluka stupa na snagu tek kada je stranka ili njen zakonski zastupnik obavešten o toj odluci.

Osim toga, advokat Gaši je istakao da su izneta dva lažna osnova kojima se opravdava odbijanje zahteva za izdavanje boravišne dozvole.

„Znamo samo ono što je objavljeno u medijima. Prema ovome, žalbena komisija je imala samo dve osnove, obe netačne, za odbijanje boravišne dozvole: Nedostatak prevoda fakultetske diplome na albanski ili srpski jezik i nedostatak dokaza o dovoljnom bankarskom prometu, itd. Ove osnove su netačne, jer je gospodin Ma imao oba dokumenta“, naglasio je on.

Gaši uskraćivanje dozvole boravka Tienmu Ma vidi kao „primitivnu osvetu“, i tvrdi da posredi stoje dva razloga za donošenje takve odluke.

„Hotijeva vlada, naime Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao primitivnu osvetu prema američkom državljaninu, želi da protera Maa sa Kosova navodno zbog nedostatka dokumenata koje on zapravo ima. Međutim, stvarni razlozi za deportaciju ovog američkog državljanina su: Prvo, gospodin Maa je bio savetnik premijera Aljbina Kurtija, najveći mogući greh za Hotijevu vladu. I drugo, u izveštaju koji je sastavila i odobrila Skupština Kosova za ilegalnu deportaciju šest turskih državljana, Maa pomenuo je imenom i prezimenom upravo one zvaničnike koji sada žele da ga deportuju“, rekao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.