Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju – i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i vršenja krivičnih dela

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Pretpretresni sudija Specijalnog suda u Hagu, Nikolas Giju, produžio je meru pritvora dvojici optuženih pred ovim sudom – Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Oni se terete za iznošenje hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka u javnost čime su ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Sudija za prethodni postupak u svojoj odluci o određivanju pritvora predsedniku udruženja veterana „OVK“, Hisniju Gucatiju, zaključuje da i dalje postoji rizik da će pobeći, ometati napredak postupka ili činiti nova krivična dela.

Odbrana Gucatija predložila je uslovno puštanje na slobodu uz garanta čime bi se, kako su poručili, na odgovarajući način umanjilo postojanje rizika da Gucati ometa napredak postupka ili čini nova krivična dela.

Odbrana je predložila da garant može da nadgleda Gucatija 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a na osnovu zakonskih ovlašćenja koja bi mu dodelila Kosovska policija, te da on takođe ima mogućnost da obavesti nadležne organe ukoliko nije ispunjen bilo koji uslov za puštanje na slobodu.

Tužilaštvo, sa druge strane, smatra da upotreba garanta ne bi sprečila Gucatija da obelodani poverljive i tajne informacije.

Sa konstatacijom tužilaštva složio se i pretpretrsni sudija.

Kada je u pitanju rizik od ometanja vođenja postupka ili činjenja novih krivičnih dela sudija zaključuje da bi Gucati mogao elektronskim putem ili poštom da dobija poverljive ili tajne informacije koje bi potom na isti način mogao da prosledi dalje.

Kako navodi, garant ne bi mogao da nadgleda takav vid komunikacije na nivou na kom bi to moglo da se čini u pritvorskoj jedinici, te zaključuje da on ne bi mogao da spreči otkrivanje poverljivih informacija.

Upravo zbog toga sud zaljučuje da upotreba garanta ne bi umanjila rizik od ometanja postupka koji se vodi protiv Gucatija.

Sudija ujedno zaključuje da se rizicima od ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela može efikasno upravljati samo u pritvorskim objektima.

„To je posebno slučaj u svetlu javnih izjava g. Gucatija u kojima je obećao da će i dalje otkrivati poverljive i tajne informacije i njegovog neuspeha da se pridržava naredbi sudije pojedinca“, navodi se u odluci.

Upravo zbog toga, sudija za prethodni postupak smatra da uslovno puštanje na slobodu neće biti dovoljno da umanji gore navedene rizike.

Dodaje se da će u nastavku procesa biti izvršena nova procena predloženih uslova odbrane.

Sličan stav sudija za prethodni postupak zauzeo je i povodom drugog optuženog – Nasima Haradinaja.

Odbrana Haradinaja prethodno je zahtevala uslovno puštanje na slobodu i kao uslove za ublažavanje rizika od bekstva, ometanja postupka ili činjenja novih krivičnih dela predložila:

Predaju pasoša, naredbu da Haradinaj ostane na Kosovu na određenoj adresi, registraciju, sa tužilaštvom, elektronskih uređaja koji se koriste za komunikaciju, redovno javljanje u lokalnu policijsku stanicu, zabrana uspostavljanja kontakta sa drugim optuženim – Hisnijem Gucatijem, zabranu komunikacije sa medijima ili objavljivanje informacija u vezi sa pitanjima pred Specijalnim sudom i određivanje bilo kojih drugih uslova koje pretpretresni sudija smatra adekvatnim.

Specijalno tužilaštvo podsetilo je da je u prethodnoj odluci o određivanju pritvora pretpretresni sudija odbio predložene mere odbrane Nasima Haradinaja, a sam pretpretresni sudija konstatovao da odbrana Haradinaja nije predložila nove uslove.

Kada je u pitanju rizik od bekstva, pretpretresni sudija je podsetio na svoje prethodne nalaze – da su predloženi uslovi nedovoljni s obzirom na to da je Haradinaj „pokušao da izbegne“ službenike Specijalnog suda tokom hapšenja u Prištini, zbog nepriznavanje autoriteta ovog suda, ali i zbog državljanstva EU koje bi mu omogućilo da putuje sa lakoćom u zemlje koje nemaju Sporazume o izručenju sa Kosovom.

Kada je u pitanju rizik od ometanja postupka ili vršenja novih krivičnih dela, pretpretresni sudija podseća takođe na svoj prethodni zaključak, tj. da je Haradinaj odbio da poštuje naredbe sudije pojedinca u dva navrata – da prestane da javno objavljuje poverljive informacije.

Ujedno, sudija za prethodni postupak podseća da je Haradinaj javno izjavio da ne priznaje autoritet Specijalnog suda, te zaključuje da ne može da se uzda u to da će se Haradinaj uzdržati od kontaktiranja drugog optuženog – Hisnija Gucatija ili medija s ciljem objavljivanja informacija u vezi sa ovim sudom.

„Utvrđeno je da bi, ukoliko bude pušten, gospodin Haradinaj bio u mogućnosti da bez nadzora dobija poverljive i tajne informacije i da, u ovim okolnostima, uslovno puštanje neće biti dovoljno za prevazilaženje gore uočenih rizika“, ocenjuje sudija za prethodni postupak.

U odluci ovog suda ujedno je naloženo Gucatijevoj odbrani da podnese podneske sa argumentima o sledećem preispitivanju mere pritvora do 1. aprila.

Odbrani Nasima Haradinaja nalaže se takođe da do 1. aprila podnese argumente za ukidanje mere pritvora.

Ujedno je naloženo Specijalnom tužilaštvu da dostavi izjave, audio i video materijale od službenika koji su uhapsili Nasima Haradinaja, do 12. marta.

Juče je održana druga statusna konferencija u predmetu protiv predstavnika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Tužilaštvo je iznelo predlog da se sa suđenjem počne već u aprilu mesecu nakon podnošenja pretpretresnog podneska, dok se odbrana protivila ovom predlogu i predložila kraj avgusta kao datum početka suđenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.