Produžen februarski raspust; I naredne nedelje đaci do 4. razreda u klupama, stariji kombinovano

Foto: KoSSev – OŠ Branko Radičević

Ministar prosvete i tehnološkog razvoja Srbije, Branko Ružić, doneo je odluku o izmeni Kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole na osnovu čega će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. februar. I naredne nedelje, đaci do 4. razreda u klupama, a stariji kombinovano, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Predlog o dvodnevnom produžetku raspusta iznet je na sastanku Tima za škole.

„Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno 9 slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar“, kazao je ministar.

Istovremeno, on je apelovao na učenike i zaposlene u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima i poštuju propisane epidemiloške mere kako ne bi došlo do novih zaražavanja.

Kako navode iz Ministarstva, zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog ove odluke, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana.

Takođe, i školska godina će biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine.

Od ponedeljka 7. februara, u srednjim školama i za đake od 5-8 razreda osnovne škole, nastava će se i dalje odvijati po kombinovanom modelu (dan za danom, učenici podeljeni u dve grupe).

Sa druge strane, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će, kao i do sada, pohađati neposredno.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 27. januara do 2. februara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4,935 (0.64%) obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid-19 u istom periodu iznosio je 4.8%.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.