Privremeno pauzirano testiranje oksfordske vakcine

Vakcina naučnici
Foto: Shutterstock

Portparol AstraZeneca, kompanije koja radi na vakcini za koronavirus rekla je da je testiranje vakcine privremeno obustavljeno zbog negativne reakcije jednog učesnika u testiranju, piše Gardijan.

Portparol kompanije koja radi sa timom Univerziteta u Oksfordu rekao je za Gardijan da je testiranje obustavljeno zbog „potencijalno neobjašnjivoj bolesti“ jednog od učesnika studije.

Kako je naveo, to je standardna procedura kada se u velikim studijama pojavi bolest kod jednog učesnika i najavio je da će slučaj ispitati nezavisna komisija kako bi se očuvao integritet procesa testiranja.

Oksfordska vakcina ušla je u treću fazu kliničkog ispitivanja u Velikoj Britaniji, SAD, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji i raniji rezultati pokazali su da izaziva jak imunološki odgovor.

Britanski istraživači su počeli da testiraju vakcinu u aprilu, a do jula ju je primila polovina od predviđenih 1.077 osoba. Nakon toga, prema ranijim najavama počelo je i obimnije testiranje oko 10.000 ljudi iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila kao i SAD gde je trebalo biti ispitano oko 30.000 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.