Privrednici sa Severa blokirali put u Jarinju, sutra sastanak privrednih komora u Briselu sa Hanom o saradnji

Danas u ranim popodnevnim časovima, manja grupa privrednika sa Severa Kosova, blokirala je svojim vozilima put na integrisanom graničnom prelazu "Jarinje". Put je bio blokiran u periodu od 12:35 do 12:55, a razlog blokade je primena novih carinskih propisa koji se odnose na carinjenje robe na prelazima Jarinje i Brnjak, saznaje KoSSev iz izvora bliskim pograničnoj policiji. Međutim, KoSSev sa druge strane saznaje iz izvora bliskim Carini Kosova da je u pitanju izmenjen način carinskog pregleda robe – u odnosu na dosadašnji koji se do sada odvijao isključivo na ova dva prelaza.

Kako navodi naš izvor iz pogranične policije Kosova, carinski propisi koji su do sada primenjivani na ostalom delu Kosova, počeli su da se primenjuju i na prelazima Jarinje i Brnjak.

Privrednici su do sada, uz robu iz centralne Srbije, donosili račune na sam integrisani granični prelaz na Severu, na osnovu kojih je vršen carinski pregled. Sada, po novom propisu, računi se šalju u Prištinu, gde se vrši obrada, i u skladu sa tim roba se carini. 

Naš izvor iz kosovske pogranične policije navodi da je zbog ovoga privrednicima za određeni procenat uvećan porez na robu koju su uvozili iz centralne Srbije, a da je to takođe i produžilo trajanje čitave procedure, što je upravo bio razlog za današnji protest.

Sa druge strane, drugi izvor – iz Carine Kosova, tvrdi drugačije. On objašnjava da se porez nije povećao, već je samo produženo vreme trajanja ispitivanja porekla robe.

Ukoliko je roba sa poreklom zemalja članica CEFTA-e, carina iznosi nula posto, a plaća se samo PDV od 18 odsto, dok se roba sa poreklom iz, na primer, zemalja članica EU, uz plaćanje PDV i carini od 10 odsto. Naš izvor je objasnio da se privrednici često zbunjuju i sa tim da to što je roba proizvedena u nekoj zemlji, ne znači da je roba sa poreklom te zemlje. Da bi roba imala i poreklo države u kojoj je proizvedena, ona mora imati najmanje 51 procenat domaćeg porekla.

"Uzmimo za primer čokoladicu od kokosa proizvedenu u Pioniru, koja se carini, iako je proizvedena u Srbiji, a Srbija je uz to i članica CEFTA-e. To je zato što je više od 49% sastojaka ove čokoladice iz uvoza, dok se, na primer, FIAT-ov auto, takođe proizveden u Srbiji, tretira kao srpska roba jer je većina delova domaćeg porekla," kaže naš izvor.

On takođe potvrđuje da je poreklo robe do sada bilo utvrđivano na samom Jarinju i Brnjaku, za razliku od ostalih delova Kosova, gde se dokumentacija o poreklu robe slala u Prištinu, te da u Prištini postoji napredniji sistem utvrđivanja porekla robe.

Privredne komore Srbije i Kosova nastavljaju saradnju – sutra razgovori u Briselu, sastaju se i sa Hanom

Protest srpskih privrednika sa Severa se dešava pred sutrašnje razgovore predsednika privrednih komora Srbije i Kosova – Marka Čadeža i Safeta Grdžaliua, u Briselu, sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom o dijalogu u oblasti privrede, na kojem se prema najavama iz Beograda, očekuje da dvojica predsednika komora zvaničnike EU upoznaju sa "doprinosom privrednih komora regiona evropskim integracijama Zapadnog Balkana i napretkom dijaloga Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova o rešavanju praktičnih pitanja u trgovini i privrednoj saradnji."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.