Privredna komora Kosova punopravni član Međunarodne privredne komore

Privredna komora Kosova postala je ove nedelje punopravan član Međunarodne privredne komore. Ovo je, kako poručuju, iz PKK još jedan uspeh, nakon što je ova privredna komora, prošle godine, postala član Evrokomora.

PKK dobila je potvrdu o članstvu u Međunarodnoj privrednoj komori (International Chamber of Commerce – ICC) 22. januara u Parizu, tokom sastanka predstavnika ove komore i ove organizacije privrednih komora iz svih zemalja sveta, kada su razgovarali i o saradnji PKK-a i ICC-a, saopšteno je iz PKK-a.

Grdžaiju i Čadež u zajedničkoj poseti Nemačkoj

Ove nedelje, a dan pred odluku ICC-a o članstvu PKK, predsednik PKK-a, Safet Grdžaliju, boravio je zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS), Markom Čadežom, u Berlinu, gde je Čadež sa Nemcima razgovarao o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za  privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke, saopšteno je iz PKS.

Pored saopštenja – potvrde PKK-a o članstvu, na Tviter nalozima albanskih korisnika sa Kosova našao se i sertifikat ove privredne komore o članstvu u ICC, koju je postavio sekretar PKK, Berat Rukići, a na kojem se navodi da je potvrđeno članstvo kosovske privredne komore za ovu i sledeću godinu.

Privredna komora Kosova postala je 16. oktobra 2015. godine, u Luksemburgu, punopravna članica najveće Unije privrednih komora Evrope – "Eurochambers". Za članstvo Kosova glasale su, kako su tada preneli kosovski mediji, i zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dok su Srbija i Rusija bile uzdržane. Na istom zasedanju, predsednik Privredne komore Srbije, sa kojom PKK usko sarađuje više od dve godine – Marko Čadež, izabran je za člana Borda direktora Evrokomora iz redova zemalja van EU.

U javnosti, međutim, tada nije bilo poznato – zašto je srpska delegacija bila uzdržana, a nije, na primer, kako bi se moglo očekivati, glasala protiv, te da li će se i šta, nakon te odluke, promeniti u odnosima dve komore, odnosno, kakvom dinamikom se nastavlja saradnja​. Ova pitanja je KoSSev prosledio Privrednoj komori Srbije još 20. oktobra, prošle godine, a uprkos više obećanja tima za odnose s javnošću srpske komore da ćemo dobiti odgovor – odgovori do danas nisu dostavljeni redakciji KoSSeva.


Pročitajte još:

Privredne komore Kosova i Srbije danas u Prištini; Služba za informisanje PKS ne uspeva 22 dana da odgovori na pitanja KoSSeva

Predsednici privrednih komora iz Beograda i Prištine na debati NUNS-a i KosovaLive

Privredne komore Srbije i Kosova sačinile zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja

Kosovo revitalizuje železnicu – faza i na Severu Kosova; vrednost Srbije veća od 206 miliona evra​

Srpski i kosovski privrednici po prvi put zajedno u Gračanici na Dan pobede

Privredne komore Srbije i Kosova – prvi susret privrednika​

U Rimu sastanak privrednih komora Kosova i Srbije: Razgovori o poštanskom i železničkom saobraćaju​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.