Pacoli: Uganda obećala zvanično priznanje Kosova

Nekadašnji predsednik Kosova i lider kosovske partije Alijanse za novo Kosovo (AKR) dobio je od predsednika Ugande, Joverija Musevenija, potvrdu da će Uganda "verbalnu notu o priznanju Kosova" proslediti svom ministarstvu spoljnih poslova. Pacoli je još 2012. godine tvrdio da je Uganda priznala Kosovo, što je srpska strana tada i demantovala. 

Pacoli je, kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, pre dva dana otputovao u Ugandu, gde se sastao sa Musevenijem i razgovarao o priznanju. 

"U dugom prijateljskom sastanku, razgovarali smo o koracima kako bi ova država i formalno priznala Kosovo. Naime, Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje je obećalo da će poslati obećanu notu za verbalno priznavanje Republike Kosovo," napisao je Pacoli.

On je dodao i da je sigurno da će Uganda podržati međunarodne integracije Kosova, te i da se razgovaralo o "pristupu" Angoli, Južnoj Africi i Etiopiji, gde, kako je naveo Pacoli, predsednik Ugande "uživa posebno poštovanje".

Dogovoren je i novi sastanak – posle predsedničkih izbora u februara, dodao je on.

Podsetimo, Bedžet Pacoli je još 17. februara 2012. godine, u Prištini, saopštio da je Uganda priznala Kosovo, navodeći da je lično dobio verbalno obaveštenje od Ministarstva spoljnih poslova Ugande. Dva dana kasnije, tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, demantovao je ovu vest, dodajući da Uganda nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ima nameru da to učini u budućnosti, kao i da mu je to direktno potvrdio tadašnji ministar spoljnih poslova te zemlje, Orjem Henri Okelo.

Pacoli, inače jedan od najbogatijih ljudi na svetu, u kosovskoj javnosti se doživljava kao jedan od najmoćniji lobista kada su u pitanja nova priznanja nezavisnosti Kosova. U javnosti se, takođe, često polemisalo i to da je Pacoli upravo taj koji je "kupovao" nova priznanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.