Privredna komora Kosova i carina u Parizu o učlanjenju u Međunarodnu privrednu komoru

Direktor Kosovske carine, Ljuljzim Rafuna i predsednik Privredne komore Kosova, Safet Grdžaliju, borave u Parizu, gde pokušavaju da Kosovo učlane u Međunarodnu privrednu komoru (ICC). Oni su se sastali sa liderima ove organizacije čije je sedište u Parizu, sa kojima su razmotrili modalitete, kao i prednosti koje je Kosovo do sada učinilo u transportu i međunarodnom poslovanju, saopštila je jutros Carina Kosova. Međutim, Privredna Komora Kosova je još u januaru ove godine saopštila da je postala punopravni član Međunarodne privredne komore. Tada je objavljen i sertifikat na kojem je potvrđeno članstvo kosovske privredne komore u ICC za ovu i sledeću godinu.

Među delegacijama na upravo završenom samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, više kosovskih delegacija su uzele aktivno učešće. Privredna komora Kosova i Privredna komora Srbije koje su u privrednoj komori u Parizu nastavile razgovore u sklopu međukomorskog dijaloga, od francuskih i evropskih zvaničnika još jednom su pohvaljene kao primer dobre saradnje za ceo region.

Privredna komora Kosova prethodno je 16. oktobra 2015. godine, u Luksemburgu, postala punopravna članica najveće Unije privrednih komora Evrope – "Eurochambers". Za članstvo Kosova glasale su, kako su tada preneli kosovski mediji, i zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dok su Srbija i Rusija bile uzdržane. Na istom zasedanju, predsednik Privredne komore Srbije, sa kojom PKK usko sarađuje više od dve godine – Marko Čadež, izabran je za člana Borda direktora Evrokomora iz redova zemalja van EU. KoSSev je tada uputio pitanja odeljenju za odnose s javnošću Privredne komore Srbije – zašto je srpska delegacija bila uzdržana, a nije, na primer, kako se prema ranijem državnom uputstvu o predstavljanju Kosova moglo očekivati, te kakvom se dinamikom nastavlja saradnja​ – na koja još uvek nije dobio odgovor, uprkos više obećanja predstavnika ovog tima da će to i učiniti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.