Ministar Vulin u poseti mitrovičkoj porodici Vučetić i u razgovoru sa novinarima

Vulin: Tražimo da se krivci već jednom pronađu

Ministar Vlade Republike Srbije, zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, danas je posetio mitrovičku porodicu Vučetić.

Devetogodišnja Milica i četvorogodišnji Borivoje su pre godinu dana ranjeni u bombaškom napadu u svom stanu u Bošnjačkoj mahali. Iako je prvobitno priveden njihov prvi komšija kao napadač, svedoci su tvrdili da se napadač autom odvezao ka južnom delu Kosovske Mitrovice. Do danas nije  otkriveno ko je počinio ovaj zločin.

"Prošlo je godinu dana. Nemamo ni najmanji pomak u istrazi, ili bar, mi nismo o tome obavešteni. Borivoje još uvek ima geler u vratu. Ali strašnije od tog gelera je što se u Kosovskoj Mitrovici nekažnjeno bacaju bombe, a međunarodna zajednica još uvek nije dala odgovor ko ih baca," rekao je Aleksandar Vulin.  

On je još jednom uputio zahtev međunarodnoj zajednici da  saopšti šta je međunarodna zajednica učinila da krivci budu pronađeni.

"Dok ne budemo znali ko vrši nasilje, dok ne budemo znali ko je bacio bombu na osmogodišnju devojčicu  i trogodišnjeg dečaka mi nećemo moći da kažemo da živimo u uređenom sistemu i da živimo u civilizovanom društvu," dodao je on.

Smanjivanje prava Srba ne dolazi u obzir

Prilikom današnje posete Vulin je govorio i o novom nacrtu zakona kosovske skupštine o opštim izborima. On je poručio da smanjivanje prava Srba ne dolazi u obzir. 

"Srbi na Kosovu i Metohiji su rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njihovih prava. To je nešto što podržava čitav svet i međunarodna zajednica. Ja sam siguran da ćemo imati vremena da o tome govorimo i u Briselu tokom razgovara u ponedeljak. I kakva bi to poruka bila? Imate veći broj birača, ali smanjen broj mesta," rekao je Vulin i dodao: "Uostalom, Briselski sporazum je statusno neutralan, a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje. Sve ostalo bi bilo prejudiciranje konačnog rešenja."

Vulin je "čestitao" Srbima jer su jednoglasno reagovali na predlog novog zakona kosovske skupštine prema kojem se pored broja srpskih birača, ograničava i broj poslaničkih mesta srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu, ali i zato što, kako je rekao, bez pomoći Vlade Republike Srbije, štite svoj interes.

Vulin je još jednom ponovio da reakcija svih Srba na Kosovu i Metohiji šalje jasnu poruku – "ne možete nam smanjivati prava".

Dodao je i da bi, ukoliko bi se novi nacrt zakona o opštim izborima usvojio, on izazvao značajne posledice i za položaj Srba na Kosovu i Metohiji, ali i za odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji, te da bi zabrana Srbima da glasaju sa srpskim dokumentima na kosovskim parlamentarnim izborima bio način legalizovanja rezultata etničkog čišćenja nad Srbima.

"Znate da međunarodna zajednica podržava pravo Srba da glasaju, pravo na rezervisana mesta i pravo da glasaju sa svojim dokumentima. Samom idejom da se Srbima ukine pravo da glasaju sa svojim, srpskim dokumentima, bez obzira što su rođeni i dugo godina živeli na Kosovu i Metohiji, govorite da bi neko voleo da legalizuje rezultate etničkog čišćenja. To nije moguće! Dvesta hiljada Srba je napustilo Kosovo i Metohiju ne zbog ekonomskih problema, već zato što su se bojali za svoju bezbednost i zato što za njih nije bilo mesta na Kosovu i Metohiji". 

Učešćem na kosovskim parlamentarnim izborima  izgrađuje se  poverenje u povratak

Govoreći o predstojećim kosovskim parlamentarnim  izborima, Vulin je podcrtao da bi učešće Srba na kosovskim parlamentarnim izborima bio način da se izgradi poverenje Srba u povratak na Kosovo i Metohiju, a da bi se kosovski izbori bez učešća Srba, teško mogli nazvati legitimnim.

Osnivanje Vojske Kosova ne dolazi u obzir

Na pitanje našeg novinara, koji su sledeći koraci Vlade Srbije kada se govori o osnivanju vojske Kosova, ministar Vulin je izneo stav da osnivanje vojske Kosova "ne dolazi u obzir", da je Vlada Srbije zato i zatražila sednicu Saveta Bezbednosti, a da je za Srbiju, jedina prihvatljiva vojna sila na Kosovu – KFOR.

"Da podcrtamo, da to pitanje (vojske Kosova, prim. red.) niko više ne postavlja po drugi put. Mi smo se u Briselskom sporazumu dogovorili da kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na Sever Kosova i Metohije. Ali to ne znači da je kosovska vojska moguća na jugu Kosova i Metohije – ne dolazi u obzir," rekao je Vulin.

On je takođe dodao da ne postoji razlog niti potreba za osnivanjem kosovske vojske, te da se pitanje njenog osnivanja može shvatiti isključivo kao "čista politička provokacija". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.