Pritvor od 30 dana članu NISMA-e zbog pretnji Kurtiju

Objekat Apelacionog suda Kosova
Objekat Apelacionog suda Kosova

Članu NISMA-e i kandidatu za poslanika na poslednjim izborima, Hadžiju Hotiju (Haxhi Hoti), određen je tridesetodnevni pritvor zbog objave na Fejsbuku koja je u javnosti protumačena kao pretnja ubistvom lideru Pokreta Samoopredeljenje (LVV), Aljbinu Kurtiju, javlja Gazeta Express.

Pritvor je bivšem poslaniku NISMA-e određen odlukom Apelacionog suda, a na žalbu tužilaštva.

Usvajanjem ove žalbe o meri pritvora, stvaljena je van snage mera sigurnosti koju je Osnovni Sud Prištine doneo prošle nedelje, javlja Express.

Trajanje mere pritvora računaće se od dana hapšenja, potvrdio je za ovaj medij portparol Apelacionog suda, Arber Jašari (Arbër Jashari).

Hadži Hoti je uhapšen 28. decembra 2019. godine po krivičnoj prijavi Samoopredeljenja, a nakon što je, kako se smatra, na društvenoj mreži Fejsbuk uputio pretnje ubistvom lideru LVV, preneli su tada kosovski mediji.

„Bilo je u interesu američkog naroda da Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) bude predsednik, ali to nije bilo u interesu američke države. Aljbin Kurti je možda u interesu naroda Kosova, ali nije u interesu države Kosovo da on bude premijer.
Aljbin Kurti ima dva puta: Ili da napusti Kosovo ili da bude ubijen“, glasila je poruka Hotija.

Tada se ujedno oglasio i ogranak NISMA-e u Orahovcu, sa tvrdnjom da je profil Hadžija Hotija bio hakovan, te da on ne stoji iza sporne objave o Aljbinu Kurtiju, a potom i sam Hoti, i to sa svog Fejsbuk profila, dok je sporna izjava uklonjena.

Pored Samoopredeljenja, negativne reakcije povodom objave na profilu Hotija uputili su i drugi kosovski politički subjekti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.