Prištinski zvaničnici se sastaju sa predstavnicima zemalja za koje Vučić tvrdi da su povukle priznanje

Agron Bajrami ambasdorka Libije
FOTO: Agron Bajrami

Predsednik Srbije saopštio je prošle nedelje da je devet zemalja povuklo priznanja nezavisnosti Kosova. Među njima su i Somalija i Libija a sa čijim predstavnicima su se ove nedelje sastali i o produbljivanju saradnje razgovarali prištinski zvaničnici. Za to vreme poslanica Samoopredeljenja optužuje Vučića da laže.

Predsednik Srbije kazao je početkom januara da su nove zemlje koje su povukle priznanja Kosova Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, kao i da se „čeka“ još jedno povlačenje.

„U svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, svega 84 nedvosmisleno priznaje. Tri zemlje niste načisto. Imamo 9 koje su povukle priznanje“, sumirao je Vučić.

Novi navodi Beograda o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, naišli su ponovo na negiranje Prištine.

„Nismo obavešteni povodom tvrdnji srpskog predsednika da su pojedine zemlje povukle priznanje nezavisnosti“, oglasilo se potom kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Početkom ove nedelje, međutim, ambasador Kosova u Turskoj, Agon Vrenezi, saopštio je da se sastao sa ambasadorom Somalije u istoj zemlji, Jamom A. Mohamedom, te da su razgovarali o produbljivanju saradnje.

Juče je, međutim, stigla i vest da se ambasador Kosova u Briselu, Agron Bajrami, sastao se sa ambasadorkom Libije, tj. još jedne zemlje za koju srpski predsednik tvrdi da je povukla priznanje Kosova.

„Odlična diskusija i razumevanje sa ambasadorkom Libije, Amelom Jerari. Razmenili smo stavove o aktuelnoj situaciji u našim zemljama i važnosti stabilnosti i demokratije za mir i prosperitet Zapadnog Balkana i Magreba. Saglasni oko potrebe za produbljivanjem odnosa Kosova i Libije“, saopštio je Bajrami.

Vest o sastanku dvoje ambasadora, poslanica Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, protumačila je kao demant navoda srpskog predsednika o povlačenju priznanja od strane Libije.

„Još jedno poricanje velike laži o povlačenju priznanja Kosova od strane Libije. Aleksandar Vučić bi trebalo da se izvini svom narodu zbog toga što je lagao“, poručila je Kusari Ljilja.

Ona precizira da je Kosovo „nezavisna i suverena država“, te kaže da će takvo i ostati.

Inače, priznanje Kosova je do sada, osim najnovijih, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo još 18 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.